Krav på regeringen om ersättning i ny pandemilag

Alla partier i riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tänka om i sitt förslag till ny pandemilag. De anser att lagen måste innehålla regler för hur kompensation ska ges till berörda verksamheter.

Acko Ankarberg Johansson (KD) och ett enigt socialutskott anser att regeringen måste få in regler för ekonomisk kompensation i den nya pandemilagen. Arkivbild.

Acko Ankarberg Johansson (KD) och ett enigt socialutskott anser att regeringen måste få in regler för ekonomisk kompensation i den nya pandemilagen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2020-12-16 20:35

Just nu är regeringens förslag till en ny tillfällig pandemilag ute på remiss. Den kommer att ge regeringen nya verktyg för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Om det bedöms nödvändigt ska butiker, bussterminaler, gym, museer och många andra verksamheter kunna stängas ner.

– Det vi har beslutat i utskottet är att det ska ges ekonomisk ersättning till berörda verksamheter, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet.

– Regeringen får nu det här tillkännagivandet och vi förutsätter att regeringen återkommer med ett klokt förslag i de samtal som regeringen ska ha med partierna i januari inför framtagandet om en proposition.

Ingen exakt summa

Utskottet kräver inte att det ska stå vilka summor som företag och verksamheter ska ersättas med i lagtexten, men vill att principerna ska finnas med. Regeringen har valt att inte ha med detta i lagtexten.

– Men eftersom det är en ramlag tycker vi att det ska regleras i vilka fall det kan vara aktuellt med en kompensation, för det kommer ju också att vara ganska många fall där det inte kommer att vara aktuellt, säger Ankarberg Johansson.

Tillkännagivandet från utskottet kommer att debatteras och beslutas på torsdagen i riksdagen.

Vill korta tid

I de kommande partisamtalen kommer Kristdemokraterna också att ha synpunkter på andra delar i regeringens förslag. Det handlar bland annat om den tid som regeringen har på sig för att återkomma till riksdagen efter att ha beslutat om ett förbud eller nedstängning.

I utkastet står att det ska ske inom en månad från beslutet.

– Vi tycker att det ska vara kortare tid, säger Acko Ankarberg Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!