Kriminolog: Visitationszoner kommer kosta

M, KD, L och SD är överens om den nya kriminalpolitik som ska bekämpa gängen. Flera omdiskuterade förslag ska nu utredas och genomföras, enligt partierna.
–De flesta förslag kan hjälpa lite grann, men de kommer med en kostnad, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-10-14 18:45

Dubbla straff för gängkriminella. Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng. Utvisning av gängkriminella utan dom. Hemliga tvångsmedel i preventivt syfte. Visitationszoner. Anonyma vittnen. Vistelseförbud, med mera.

Den tillträdande regeringen är överens med SD om kriminalpolitiken för den kommande mandatperioden.

– De flesta av förslagen kan göra det lite lättare för polisen, lite svårare att vara kriminell eller minska brottsligheten. Men de kommer också till ett pris i termer av integritet, rättssäkerhet och en kostnad i kronor och ören, säger kriminologen Manne Gerell.

– Det är inte säkert att det här är de mest effektiva sätten att lägga pengarna på.

Gängmedlemmar kontrolleras

Den tillträdande regeringen vill bland annat införa visitationszoner i särskilda geografiska områden, där polisen ges utökade befogenheter att söka efter vapen på människor och i fordon.

– Svensk polis gör redan mycket kontroller av gängmedlemmar, konstaterar Manne Gerell.

Det har dock hänt att JO uttryckt kritik mot polisen i vissa fall, framhåller Gerell. Och om det polisen redan gör inte anses korrekt kan visitationszoner ändå göra skillnad, för att göra det mer lagenligt.

De flesta studier finner däremot att visitationszoner har liten effekt på brottsligheten.

– Och det kommer till ett pris. Om man stoppar fler personer i fattiga områden, där många med utländsk bakgrund bor, riskerar man att urholka förtroendet för polisen. Det gör det svårare att jobba i området, säger Gerell.

– Det blir en avvägning, där det inte är självklart vilken väg som är rätt att gå.

Värt att testa?

Partierna är också överens om att införa möjligheten till vistelseförbud, enligt vad partierna kallar "dansk modell".

Dömda ska kunna förbjudas att vistas i särskilda geografiska områden i upp till tio år efter avtjänat fängelsestraff

Enligt Manne Gerell förekommer liknande lagstiftning i USA, bland annat i Kalifornien används så kallade "gängförelägganden", där en domstol beslutar att medlemmar i ett specifikt gatugäng förbjuds från att vistas på en plats eller från vissa aktiviteter.

– Det har man sett kan leda till minskad brottslighet. Det kan vara värt att testa.

Men förslaget är inte helt nytt, även den avgående S-regeringen beslutade att utreda vistelseförbud.

Ett förslag till grundlagsändringar ska tas fram för göra det straffbart att delta i kriminella gäng. Liknande lagar finns i andra länder, enligt Gerell.

– Men det är inte så vanligt att man använder lagarna, säger han och tillägger:

– Det är svårt att bevisa vem som är med i ett gäng.

Anonyma vittnen ratades

Den avgående regeringen har redan låtit utreda om anonyma vittnen bör vara en möjlighet i det svenska rättsväsendet.

Utredaren, justitierådet Stefan Johansson, kom fram till att det inte var lämpligt. Han pekade på att det inskränker den grundläggande principen om att den åtalade har rätt till full insyn i vad som ligger till grund för åtalet.

Eftersom anonyma vittnen bara skulle kunna användas i enstaka fall så skulle nackdelarna överväga, ansåg han.

Polismyndigheten höll inte med. Rikspolischef Anders Thornberg har lyft fram anonyma vittnen som ett sätt att lösa problemet med tystnadskultur, då människor inte vågar berätta.

Advokatsamfundet sållar sig till kritikerna mot förslaget. Tittar man på länder i Norden där det finns, ser man att det i stort sett aldrig utnyttjas, framhäver generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

"Uppgifter som lämnats anonymt får dessutom knappast något bevisvärde. Lagar som inte tillämpas skadar tilltron till lagstiftningen", skriver hon i en skriftlig kommentar till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!