Krislägesavtal i ytterligare en region

Krislägesavtalet aktiveras nu även i Region Jönköping. Hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig räknar med att tillämpa avtalet redan nästa vecka.

JÖNKÖPING 2020-02-01 Infektionsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län har påvisats vara smittad av det nya coronavirus som upptäckts i Kina. Foto Mikael Fritzon / TT kod 62360

JÖNKÖPING 2020-02-01 Infektionsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län har påvisats vara smittad av det nya coronavirus som upptäckts i Kina. Foto Mikael Fritzon / TT kod 62360

Foto: Mikael Fritzon/TT

Politik2021-01-04 14:50

Antalet patienter har ökat snabbt den senaste månaden, berättar hälso- och sjukvårdsdirektören. Just nu ligger 20 covid-patienter på intensivvårdsavdelningen – normalt har regionen 15 platser.

– De här 20 ligger ovanpå det. Så vi har mer än fördubblat oss. Det har en stor påverkad på vården. Vi har en del canceroperationer, och annat, som inte kan vänta längre, säger Bojestig.

Totalt behandlas 100 patienter med covid-19 i regionen. I våras var siffran som högst 70.

– På senaste tiden har det ökat med uppemot tolv patienter varje vecka. Och vi vet inte om vi har sett toppen.

Extremt ansträngt

Sjukvården i regionen är extremt ansträngd, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Avtalet aktiveras för medarbetare inom hela covid-vården samt "i förekommande fall den opererande vården".

"Region Jönköping har prövat alla möjligheter i det vanliga kollektivavtalet för att säkra bemanningen. Vi har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Jönköping", säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och i Sobonas föreningsstyrelse.

Regionen har haft ett särskilt avtal över helgerna. Det har inneburit att medarbetarna har fått en "bra ersättning" då de klivit in och tagit extrapass.

– Vi ser att det inte är hållbart framåt. Sättet för oss att kunna möta våra patienters behov är att medarbetarna jobbar fler timmar, säger Bojestig.

Sex krislägesregioner

Avtalet innebär att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Utöver det får en särskild nödfallsövertid tas ut. Som kompensation får personalen en högre ersättning.

Sex regioner har nu aktiva krislägesavtal: Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Skåne, Uppsala och Jönköping.

För att avtalet ska tillämpas krävs det att arbetsgivaren anvisar in personal. Hittills har ingen region tillämpat avtalet. Jönköping räknar med att klara sig veckan ut med nuvarande avtal – därefter kommer personal med "all sannolikhet" att behöva anvisas in.

– Det är med en stor respekt inför den arbetsinsats som kommer att krävas av medarbetarna, säger Mats Bojestig.

Fakta: Krislägesavtalet

Avtalet aktiveras av SKR på begäran av arbetsgivaren. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt att lösa situationen.

Avtalet innebär längre arbetstid och högre lön:

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner


Fakta: Så tillämpas det

Så här går det till:

1. Regionen ansöker om att aktivera krislägesavtalet.

2. Sveriges Kommuner och Regioner prövar och fattar beslut.

3. När ett formellt beslut har fattats så börjar avtalet gälla per omgående. Arbetsgivaren kan börja tillämpa avtalet så fort det har aktiverats. Det är upp till arbetsgivaren att anvisa in personal för att avtalet ska tillämpas.

Observera att avtalet inte gäller för alla per automatik för att det är aktiverat utan personal måste ha anvisats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!