Antalet patienter har ökat snabbt den senaste månaden, berättar hälso- och sjukvårdsdirektören. Just nu ligger 20 covid-patienter på intensivvårdsavdelningen – normalt har regionen 15 platser.
– De här 20 ligger ovanpå det. Så vi har mer än fördubblat oss. Det har en stor påverkad på vården. Vi har en del canceroperationer, och annat, som inte kan vänta längre, säger Bojestig.
Totalt behandlas 100 patienter med covid-19 i regionen. I våras var siffran som högst 70.
– På senaste tiden har det ökat med uppemot tolv patienter varje vecka. Och vi vet inte om vi har sett toppen.
Extremt ansträngt
Sjukvården i regionen är extremt ansträngd, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Avtalet aktiveras för medarbetare inom hela covid-vården samt "i förekommande fall den opererande vården".
"Region Jönköping har prövat alla möjligheter i det vanliga kollektivavtalet för att säkra bemanningen. Vi har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Jönköping", säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och i Sobonas föreningsstyrelse.
Regionen har haft ett särskilt avtal över helgerna. Det har inneburit att medarbetarna har fått en "bra ersättning" då de klivit in och tagit extrapass.
– Vi ser att det inte är hållbart framåt. Sättet för oss att kunna möta våra patienters behov är att medarbetarna jobbar fler timmar, säger Bojestig.
Sex krislägesregioner
Avtalet innebär att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Utöver det får en särskild nödfallsövertid tas ut. Som kompensation får personalen en högre ersättning.
Sex regioner har nu aktiva krislägesavtal: Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Skåne, Uppsala och Jönköping.
För att avtalet ska tillämpas krävs det att arbetsgivaren anvisar in personal. Hittills har ingen region tillämpat avtalet. Jönköping räknar med att klara sig veckan ut med nuvarande avtal – därefter kommer personal med "all sannolikhet" att behöva anvisas in.
– Det är med en stor respekt inför den arbetsinsats som kommer att krävas av medarbetarna, säger Mats Bojestig.