Krispartier kan avgöra regeringsstrid

Både MP och L faller ur riksdagen om det vore val i dag, enligt SBC:s stora opinionsmätning. De två krispartiernas öde i valet kan avgöra om det blir maktskifte i höst.

Partisympatiundersökning från SCB där väljare fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna.

Partisympatiundersökning från SCB där väljare fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna.

Foto: Anders Humlebo/TT

Politik2022-06-02 05:00

MP:s partisekreterare Katrin Wissing är dock "inte alls" orolig. Hon räknar med att opinionssiffrorna vänder "när som helst".

– Vi kommer att jobba stenhårt fram till valdagen och verkligen visa att vi behövs i riksdagen, säger hon.

SCB:s opinionsmätning är betydligt större än andra och tillmäts därför större vikt. Majmätningen är dessutom den sista från SCB innan valet i september.

Dystert för MP

Mätningen är dyster läsning för framför allt Miljöpartiet (MP) som skulle få 3,3 procent av rösterna om det vore val i dag. Partiet backar därmed 0,6 procentenheter jämfört med SCB-mätningen i november.

MP tappar framför allt väljare till Socialdemokraterna (S).

Partiet har inte legat under riksdagsspärren i en SCB-mätning i maj ett valår sedan 2002. Då fick partiet 3,2 procent, men lyckades ändå nå ett valresultat på 4,6 procent.

Även Liberalerna (L) ligger under riksdagsspärren på fyra procent. Där har L inte legat i SCB:s majmätning ett valår under 2000-talet. Partiet får nu 3,4 procent.

Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson kan dock ändå glädja sig åt att det är en uppgång med 0,9 procentenheter sedan november. Pehrson efterträdde Nyamko Sabuni i början av april.

– Jag tycker att vi ser ett trendbrott, vi kan prata om en begynnande Johan Pehrson-effekt, säger L:s partisekreterare Maria Nilsson.

"Lutar åt rödgrönt"

Statsministerkampen mellan S-ledaren Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson kan komma avgöras av huruvida de två krispartierna lyckas vara kvar i riksdagen.

Utan MP kan Andersson förlora viktiga mandat i riksdagen. Samma gäller för Kristersson om L faller ur. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att MP:s och L:s streckstrid kan påverka regeringsbildningen, men inte ensamt.

Som det ser ut nu har Andersson en fördel, anser han.

– Det är förbluffande tydligt åt det rödgröna hållet. Eller rättare sagt går det inte särskilt bra för oppositionen.

Men någon radikal majoritet talar vi ändå inte om.

– Om vi säger att båda partierna skulle klättra precis över 4 procent, skulle det finnas ett motsvarande majoritetsläge som i dag. Det betyder att C, MP, S och V har fler mandat än de övriga. Om båda skulle åka ut är det samma sak.

Även om MP skulle falla ur, och L skulle klara sig över spärren, kan Moderatledaren ändå inte räkna med att bli regeringsbildare, säger Hinnfors. För att det ska ske måste de andra så kallade Kristerssonpartierna växa till sig. Ser man på väljarströmmarna är det väldigt lite i den riktningen.

– Centerväljarna går i stället till Socialdemokraterna. De går inte till exempelvis Liberalerna som är ett närliggande parti.

S kan fira

Gladast över mätningen kan nog S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson vara. Socialdemokraterna (S) får 33,3 procent, vilket är en uppgång med 4,2 procentenheter sedan i november.

Partisekreterare Tobias Baudin förklarar ökningen med Magdalena Andersson själv.

– Hon inger starkt förtroende hos väljarna, klarar av kriser och att tydliggöra Socialdemokraternas politik, säger han.

Drar ifrån

Precis som Jonas Hinnfors säger kan S-ledaren även glädja sig över att de partier som ligger närmast till hands för att backa upp henne som statsminister efter valet ökar sin ledning över högeroppositionen. Även om V, MP och C backar får de tillsammans med S 51,1 procent av rösterna i SCB-mätningen.

Men för att få fortsätta som statsminister efter nästa val måste Andersson sannolikt säkra C:s stöd.

Centern (C) får 6,7 procent SCB-mätningen, vilket är en tillbakagång med 1,7 procentenheter. Partiet tappar framförallt väljare till S.

Centern kommer att bli ett nyckelparti, konstaterar Jonas Hinnfors.

– Om Centern fortsätter att sjunka lär det sprida sig en viss oro inom partiet som kan leda till oväntade utspel.

Han menar att Centerns siffror började svaja när man indirekt tolererade att Moderaternas och Sverigedemokraternas framförhandlade budget gick igenom i höstas.

– Den nuvarande linjen är att man är varken det ena eller det andra. De är varken i Kristerssonblocket eller entydigt i det Socialdemokratiska mer än att man släpper fram Andersson. Det funkar inte riktigt.

"Helt öppet"

Inom högeroppositionen backar M och SD, vilket gör att den tappar mark till de rödgröna.

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer anser att läget ändå är helt öppet inför höstens val. Han räknar med att frågor som gynnar Moderaterna (M) lyfts i valrörelsen, som brottsligheten, energi och plånboksfrågor.

Det är ännu för tidigt att spekulera i hur många stödröster L och MP kan vänta sig för att kunna ingå i en regering, säger Per Oleskog Tryggvason, forskare vid statsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Det är först sent i valrörelsen som väljarna börjar fundera på hur de kan rösta strategiskt, enligt Oleskog Tryggvason.

– Det som är viktigt för båda partierna är att få potentiella väljare att tro att de befinner sig nära eller inom räckhåll för spärren. Det är väldigt svårt att säga var den magiska gränsen går för hur nära partiet måste vara, säger han.

Oleskog Tryggvason framhåller ändå att loppet inte kört för varken MP eller L. Liberalerna har dock en bättre "formkurva", enligt honom.

Fakta: Väljarstödet enligt SCB
PartiVäljarstöd i maj 2022 i procentFörändring sedan november 2021Förändring sedan valet 2018
S33,34,2*5,0*
M21,3-1,4*1,5*
SD17,0-1,6*-0,5
V7,8-1,4*-0,2
C6,7-1,7*-1,9*
KD5,20,6-1,1*
L3,40,9*-2,1*
MP3,3-0,6*-1,1*
Övriga2,00,9*0,5
* Förändringen är statistiskt säkerställd.
Källa: SCB
Fakta: SCB:s undersökning

SCB genomför partisympatiundersökningen (PSU) två gånger varje år, i maj och november.

PSU för maj 2022 genomfördes under perioden 28 april–25 maj.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Totalt ingick 9 228 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval.

Svaren samlades in genom telefonintervjuer (både mobila och fasta telefoner) och via webbenkät.

Totalt svarade 4 274 personer, vilket motsvarar 46,3 procent.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!