Kristersson: Dags för Turkiet att fatta beslut

Sverige har gjort sitt, nu är det upp till Turkiet att se till att Sverige blir Natomedlem. Det säger statsminister Ulf Kristersson – som också kallar den senaste protestaktionen av Rojavakommittéerna "olycklig".

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller en pressträff under ett besök på Volvo Cars i Göteborg.

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller en pressträff under ett besök på Volvo Cars i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2023-05-31 13:43

Ulf Kristersson säger att det gäller att vara varsam för att inte förstöra Sveriges Natoprocess.

Detta efter att Turkiet kritiserat svenska myndigheter sedan proteströrelsen Rojavakommittéerna projicerat flera meddelanden på riksdagshuset, däribland en video innehållandes PKK:s flagga.

”Vi förväntar oss att svenska myndigheter utreder händelsen och stoppar PKK-medlemmarna, som EU har erkänt som terrorister, från att verka på svensk mark”, skrev Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid presidentkansliet i Turkiet, på Twitter efter aktionen.

Vad aktionen, och Turkiets reaktion, skulle kunna få för konsekvenser vill Ulf Kristersson inte spekulera i.

– Jag tycker att det är olyckligt att en liten grupp människor gör vad de kan för att sabotera den svenska anslutningen till Nato, säger han.

Kristersson vill inte heller sia om hur president Erdogans vinst i det turkiska valet eventuellt skulle kunna påverka Natoprocessen.

– Nu har vi en omvald president och ett nytt parlament, då finns det goda förutsättningar för att fatta beslut om att Sverige blir godkänd som Natomedlem, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Vi har gjort vår del av avtalet och nu tycker vi att det är dags för Turkiet att fatta beslut så att Sverige kan bli medlemmar i Nato till det stora Vilniusmötet i juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!