Kristersson: En historiskt svag regering

En historiskt svag regering tillträder i morgon, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson. Han kan dock samtala med S om rättspolitiken – om de är beredda att byta linje.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till statsministeromröstningen i riksdagen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till statsministeromröstningen i riksdagen.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2021-11-29 17:55

Magdalena Andersson (S) har valts till statsminister igen. Nu ska hon bilda en regering bara bestående av socialdemokrater.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tror inte att det blir någon förändring i regeringens politik – däremot tror hon att Socialdemokraterna får en "bättre arbetsmiljö".

– För den politiska inriktningen kommer det inte att göra någon skillnad alls, det är inte Miljöpartiet som varit problemet, utan Socialdemokraterna.

– Jag tror att den största förändringen kommer att vara i arbetsmiljön för socialdemokraterna, så ur det perspektivet kanske de har fått det lite lättare, säger hon.

M: Svårt att se

Moderatledaren Ulf Kristersson är beredd att föra samtal med Magdalena Andersson om rättspolitiken. Men han har inga stora förhoppningar.

– Det där beror helt och hållet på Socialdemokraterna, om de är beredda att byta politik. De har drivit en annan politik i sju år och så sent som häromdagen röstade de mot vår budget som gav polisen större resurser och som stärkte rättsväsendet.

Han betonar att han fokuserar på sakfrågor.

– Men jag har väldigt svårt att se att deras eget regeringsunderlag, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, skulle acceptera att Socialdemokraterna byter politisk linje.

Kristersson lyfter fram att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har en gemensam linje mot den grova kriminaliteten.

"Vår dörr står öppen"

När S nu inte regerar med MP står endast 100 mandat aktivt bakom Magdalena Andersson som statsminister. På Folkpartiledaren Ola Ullstens tid röstade 39 ledamöter ja till honom, framhåller Kristersson.

– Den viktigaste skillnaden är att det blir en historisk svag regering. Det blir den svagaste regering som Sverige haft sedan Ola Ullstens dagar 1978. Det är klart att det är en omöjlig sits i längden

Centerledaren Annie Lööf är också öppen för samtal med S om rättspolitik.

– Jag tror att med en enpartiregering kommer det vara lättare att föra samtal i den breda politiska mitten för här kommer Socialdemokraterna, när man ska lägga fram på rättsområdet till exempel, behöva prata med Moderaterna. Och vår dörr står öppen för att ha sådana samtal och förhandlingar också.

För Lööf har det varit viktigt att hålla Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten. Därför lade C ned sina röster i dag, alltså tryckte gult.

– För fjärde gången i dag tolererade Centerpartiet en S-ledd regering just för att inte ge Sverigedemokraterna nycklarna till Rosenbad.

MP: Egen dagordning

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar framhåller partiets uppgörelse med regeringen om höjda pensioner och säger att en era av förhandlingsförbud är över.

– Förhoppningsvis leder det till större stabilitet och mindre kaos, som varit ett signum för den här mandatperioden.

TT: Vilka sakfrågor kan ni få igenom i riksdagen?

– Ta det här men pensionen till exempel, där vill Centerpartiet samma sak.

Annie Lööf kan dock inte ge något svar på hur C ställer sig till den uppgörelsen för tillfället.

– Det är en ny fågel. Vi behöver se förslaget och hur det är finansierat.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kan i stället bli den som ger pensionsförslaget majoritet när det läggs fram senare i vår.

– Pensionsfrågan som man gick fram med tillsammans med V, jag har svårt att se hur man ska få något stöd för den utan stöd från oss.

För Miljöpartiet innebär statsministeromröstningen i riksdagens kammare att man lämnar regeringen efter sju år. Nu går partiet i opposition, säger språkröret Per Bolund.

– Vi är tydliga med att vi driver vår egna politiska dagordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!