Kristersson: "Helt odramatiskt"

Statsminister Ulf Kristersson (M) ser det som "helt odramatiskt" att tjänstemän i regeringskansliet som arbetar med att genomföra Tidöavtalet kan få högre lön.

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor från riksdagsledamöterna direkt i kammaren.

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor från riksdagsledamöterna direkt i kammaren.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-12-07 15:51

– Jag har inte sysslat med den här frågan personligen, men jag är övertygad om att förvaltningen sköter detta som den ska, sade han på riksdagens frågestund.

DN rapporterade i förra veckan om att förvaltningschefens kansli på regeringskansliet sänt ut ett direktiv till chefer på de olika departementen om hur den årliga lönerevisionen ska gå till.

Kristersson pekar på att regeringskansliets kärnuppgift är att genomföra regeringens politik och på att regeringskansliet måste ha kompetens och resurser för den uppgiften.

– Det exemplifierades i den här beskrivningen med regeringsförklaringen och Tidöavtalet. Det tycker jag är helt odramatiskt, säger han.

– Men det finns också helt andra uppgifter som ligger bortom politiken som också är viktiga i regeringskansliet, det har också förtydligats av förvaltningen i en specifikation efteråt.

Kristersson har av oppositionen anmälts till riksdagens konstitutionsutskott för att man vill ha utrett om regeringen försökt politisera opolitiska tjänstemän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!