– Vi står redo, om det finns parlamentariskt stöd för det, säger Kristersson.
Han siktar på en borgerlig regering, men går inte in på vilka partier han helst vill ska ingå i en sådan. Kristersson påpekar dock att Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) under en längre tid förberett sig för en M/KD-regering.
En sådan regering ser i dagsläget ut att ha möjlighet att få stöd av Liberalerna (L) och Sverigedemokraterna (SD).
Räcker inte
Men de fyra partierna räcker inte för att Kristersson ska släppas igenom som statsminister av riksdagen.
Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP), Centern (C) och Vänsterpartiet (V) har de nödvändiga 175 rösterna för att stoppa honom, om alla ledamöter röstar som sina partier.
– Matematiken ser ut som det gör. Ytterst handlar det om att partier och riksdagsledamöter måste fatta beslut, säger Kristersson.
M-ledaren, ska likt de andra partiledarna, på tisdag ha enskilda samtal med riksdagens talman Andreas Norlén. I den så kallade talmansrundan kan talmannen komma att fråga partiledare hur de ser på möjligheten att bilda regering.
– Om han frågar mig kommer jag säga att matematiken ser ut som den gör, mandaten är oförändrade sedan förra valet, men finns det underlag kommer jag självklart att stå redo att bilda en borgerlig regering, säger Ulf Kristersson.
– Svenska folket och riksdagens partier ska veta att jag står beredd att bilda en borgerlig regering.
C måste bestämma sig
Kristersson betonar att varje parti och riksdagsledamot själv måste fatta beslut vilken regering man vill att Sverige ska ha, en socialdemokratisk eller borgerlig.
– Centerpartiet måste också bestämma sig. Alla andra har bestämt sig för vilken regering de vill ha. Det måste Centerpartiet också bestämma sig för, säger Kristersson.
– Ju mer man ser på sakpolitiken, desto mer uppenbart blir det att även Centern borde se alla möjligheter som finns med en borgerlig regering.
C vill dock inte stödja en borgerlig regering som ger Sverigedemokraterna (SD) inflytande.
SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att SD är redo att ta ansvar både "i och för" en ny regering. Han kräver samtidigt att hans parti får inflytande i relation till sin storlek.
– Alla partier vill ha inflytande och jag ser ett antal riktigt stora frågor, inte minst kopplade till kriminalitet, för vilka jag tror det finns en mycket bred majoritet, inklusive SD, där jag tror vi kan samarbeta mycket bra, säger Kristersson.