Nobelstiftelsen meddelade i torsdags att den tänker bjuda in såväl Rysslands som Irans och Belarus ambassadörer till årets prisceremoni. Något som mötts av kritik.
Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in.
– Nobelstiftelsen fattar sina egna beslut. Men jag hade inte bjudit in Ryssland om jag hade haft ansvar för en prisceremoni just nu, säger han till TT.
– Att isolera Ryssland på alla tänkbara sätt – militärt, ekonomiskt – det är nödvändigt. I det läget hade jag inte bjudit in till en rent social högtidlighet.
Ukrainsk kritik
Från ukrainskt håll kommer också kritik. Landets utrikesministerium skriver på Facebook: "Förra året bjöd inte Nobelstiftelsen in Rysslands och Belarus ambassadörer, som ett svar på rysk aggression mot Ukraina. Och så länge det fortsätter, så länge som miljoner ukrainare lider av ett oprovocerat krig, och den ryska ledningen inte straffas för sina brott, uppmanar vi Nobelkommittén att stödja internationella ansträngningar för att isolera Ryssland och Belarus”, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Även civila organisationer, däribland Nordic Ukraine Forum via vice ordförande Alyona Kashyna, kritiserar beslutet på Expressens debattsida. Beslutet är ett "hån mot alla krigets offer", enligt Kashyna som uppmanar alla som upprörs av beslutet att "uttrycka sin avsky" mot det.
"Sticker i ögonen"
Nobelstiftelsen, som inte bjöd in de tre staterna förra året, säger att "det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter".
Kungahuset kommenterar inte ärendet.
"Kungen följer naturligtvis det som rapporteras om Nobeldagen. Just nu har hovet inga kommentarer att ge i detta ärende", meddelar informationschefen Margareta Thorgren i ett mejl till TT.
Utrikesminister Tobias Billström (M) tycker att Nobelstiftelsens beslut "sticker i ögonen":
– Det är Nobelstiftelsen som bjuder in och avgör vem som ska få komma på festen. Jag har ännu inte fått någon inbjudan till den.
"Samtala med dem"
På fråga om vad det skickar för signaler att högt uppsatta svenska politiker skulle delta på samma evenemang som den ryska ambassadören svarar Billström:
– Man måste kunna träffa parter som man inte tycker om och samtala även med dem.
– Natofrågan som vi precis diskuterat är ju en fråga där man måste samarbeta med människor och Nobelfesten är också ett uttryck för att samarbeta över gränserna.
Rättat: Förtydligar att inbjudan gäller till prisutdelningen.