Kristersson: Kan hända allvarliga saker

Statsminister Ulf Kristersson (M) varnar för vad som kan hända om ytterligare skändningar av Koranen sker i nästa vecka. –Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, säger han till TT.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Politik2023-07-27 14:12

Enligt honom står vi "inför ett antal formativa dagar i början nästa vecka".

– Det är flera ytterligare tillstånd till skändningar som har begärts. Det är polisen som fattar de besluten och inte jag. Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker. Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, säger Kristersson.

Efter intervjun förtydligar Kristerssons pressekreterare att tillstånden begärts för "allmänna sammankomster".

Fel riktning

Regeringen beslutade på torsdagen att ge uppdrag till 15 myndigheter att intensifiera arbetet mot att att förebygga och förhindra terrorism och våldsbejakande extremism. Det arbetet ska avrapporteras till regeringen under tre år framöver.

TT: Räknar regeringen med att Sverige kommer att vara med prioriterat mål för islamistisk terrorism under lång tid framöver?

– Det går inte att svara på det just nu, säger Kristersson.

Han pekar på att Säpos bedömning om en "förhöjd risk" ligger kvar sedan tidigare och att det är en långsiktig hotbedömning.

Men att det just nu går i fel riktning är alldeles uppenbart. Det är en förhöjd risk och det är direkt kopplat till bränningar av olika skrifter, säger Kristersson.

– Det vi måste göra nu är att på alla möjliga sätt identifiera de individer som skulle kunna vara en del i den sortens potentiella terrorangrepp. Det kräver att myndigheter jobbar närmare varandra, axel mot axel, daglig kontakt, på ett sätt som vi kanske inte har sett behovet av tidigare lika mycket.

Tar på stort allvar

Kristersson hade på torsdagen ett möte med Säkerhetspolisens chef.

TT: Ser ni risk för att till exempel ensamagerande kan aktiveras på grund av den här hätska stämningen?

– Ja, jag fick en ganska detaljerad bild av säkerhetspolischefen. Det handlar både om direkta uppmaningar från organisationer i andra länder, men också om att enskilda individer riskerar att radikaliseras av de här budskapen och agera helt på egen hand, säger Kristersson.

Statsminister anser att myndigheterna måste vara vaksamma på många olika saker, till exempel om man träffar på personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd, och analysera varför personerna befinner sig här överhuvudtaget.

TT: Hur reagerar du på att Irans högsta ledare Khamenei säger att Sverige intagit en krigsställning mot den muslimska världen?

– En av de många saker vi gör nu är det som (utrikesminister) Tobias Billström är ansvarig för, att för alla de här länderna, i direkta samtal med deras utrikesministrar förklara hur svensk lagstiftning ser ut.

Utsätter svenska för risk

I de samtalen förklarar Billström också att skändning av heliga skrifter inte är något som staten står bakom.

– Oftast är de människor som kommer till Sverige och genomför den här sortens aktioner för de vet att de får hela världens blickfång på sig, säger Kristersson.

– Det här är otroligt allvarligt. Man utsätter svenska folket för risk när man gör på det här sättet. Både svenskar utomlands och svenskar i Sverige.

TT: Men vad tycker du om Ali Khameneis uttalande?

– Det är självklart en helt felaktig beskrivning. Och vi känner igen det från många länder som varken kan, vill eller brukar skilja mellan vad enskilda människor i en demokrati gör och har laglig rätt att göra och vad själva landet står för.

TT: Behöver statens relation till den svenska muslimska befolkningen förbättras?

– Det är ett ständigt pågående arbete, säger Kristersson.

"En farlig tid"

Han pekar på att han och socialminister Jakob Forssmed (KD) haft fler möten där de har diskuterat med företrädare från moskéer och muslimska organisationer vad man gemensamt kan göra för att dämpa oro och ilska och för att öka dialogen.

– Bara för en dryg vecka sedan hade jag ett sådant samtal med imamen på den stora moskén på Södermalm (i Stockholm), säger Kristersson.

– Det är väldigt viktigt, både att vi från regeringens och politikens sida visar intresse och ber om sådana samtal. Men också att imamer naturligtvis bidrar till att sprida rätt bild av svensk lagstiftning och en korrekt bild av vad som sker i Sverige, så att fler människor inte blir mottagliga för den propaganda som nu pågår.

Statsminister betonar att det handlar om "ren desinformationspropaganda" inte minst från ryska intressen för att vigla upp stämningen mot Sverige just nu.

– Det är en farlig tid också bortom koranbränningar som vi lever i, med kriget i Ukraina och Ryssland, som inte uppskattar att Sverige står på Ukrainas sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!