Kristersson KU-anmäls för Tidölöner

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) till riksdagens konstitutionsutskott för hur löneprocessen går till på regeringskansliet.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-12-05 13:23

Bakgrunden är Dagens Nyheters rapportering om att tjänstemän som arbetar för att genomföra Tidöavtalets politiska mål kan få högre lön.

Oppositionen anser att statsministern politiserar opolitiska tjänstemän i regeringskansliet.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt och att det för svensk politik och demokrati i en helt felaktig riktning, säger Socialdemokraternas ledamot Patrik Björck.

Oppositionspartierna pekar på regeringsformen och att den är tydlig med att myndigheter är skyldiga att iaktta saklighet och opartiskhet vid lönesättning.

– Något slags "Tidöavtalsbonus” är helt oförenlig med svenska förvaltningstraditioner och svensk demokrati, där vi ska bygga förtroende mellan medborgare, stat och förvaltning, säger Vänsterpartiets Ciczie Weidby.

Miljöpartiets Amanda Lind instämmer:

– De opolitiska tjänstepersonerna är själva ryggraden i en fungerande statsförvaltning.

Även fackförbundet ST, som företräder en del av de 5 000 medarbetarna i regeringskansliet, har uttryckt förvåning och sagt att det här är något de inte varit med om tidigare.

Anledningen till att Kristersson KU-anmäls är för att han måste anses vara högst ansvarig.

På frågan om S, V och MP försökt att få med sig Centerpartiet så undviker Patrik Björk att svara men säger att C är välkommet att ansluta sig.

– Nu är det vi tre som reagerat i någon form av demokratisk ryggradsreflex, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!