Kristersson lovar offensiv mot gängen

Högst på Moderaternas att-göra-lista vid ett eventuellt maktskifte står åtgärder mot brottsligheten. –Det allra första vi gör blir en enorm offensiv mot de kriminella gängen, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

M-ledaren Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson fokuserar på brottslighet, ekonomi, energi och försvar och säkerhet i partiets valmanifest.

M-ledaren Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson fokuserar på brottslighet, ekonomi, energi och försvar och säkerhet i partiets valmanifest.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-08-29 09:20

Moderaterna (M) fortsätter i sitt valmanifest att fokusera på fyra sakfrågor: ekonomin, brottsligheten, energisystemet samt säkerhet och försvar.

Det har varit strategin i hela valrörelsen att peka på att S-regeringen inte duger för att få ordning på Sverige med den allvarliga kriminaliteten, energikrisen, arbetslösheten, inflationen och den låga tillväxten.

– Vi lovar svenska folket att lösa Sveriges problem, säger Ulf Kristersson.

– 13 dagar före valet, vill vi säga att Sverige har stora problem. Förändring är helt nödvändig, men också möjlig.

Låsa in kriminella

Om Ulf Kristersson får bilda regering efter valet är det åtgärder mot den grova brottsligheten som kommer att sjösättas först, säger han.

– Att samla Sveriges riksdag till beslut som låser in de människor som i dag begår grova brott, som utvisar de människor som inte har här att göra och som bevisar att nu kommer politiken att krossa den grova kriminaliteten, säger Kristersson.

Bland annat vill M införa en helt ny brottsbalk, införa möjlighet till anonyma vittnen och göra det straffbart att vara med i kriminella gäng.

En annan prioriterad fråga är ekonomin. M säger sig vilja skydda hushållens ekonomi och stärka arbetslinjen. Partiet vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, genomföra en bidragsreform och underlätta för hushållen att klara prisökningarna. Där ingår lägre ersättningsnivåer i a-kassan. Men Sverigedemokraterna vill inte se en sådan sänkning.

Kräver kompromisser

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson betonar att det är viktigt att se till att det alltid är lönsamt att arbeta.

– Vill man stärka arbetslinjen ska man rösta på Moderaterna, men vi är fyra partier som kommer att förhandla, säger hon.

M vill även finansiera en del av sina förslag med minskat bistånd, något som samarbetspartierna Kristdemokraterna och Liberalerna motsätter sig.

Kristersson säger att det inte är någon hemlighet att partierna på hans sida har olika åsikter i olika frågor, men till skillnad från den rödgröna sidan är de överens om riktningen i stora frågor.

– Sedan måste vi kompromissa i varje finansiering. Men det har vi bevisat i flera budgetar att det klarar vi av, säger han.

Inte lyft

Det tredje området som är prioriterat för M är energiförsörjningen. M vill framförallt satsa på ny kärnkraft.

Det fjärde området är försvaret. Kristersson uppger att partiet inte bara vill ta Sverige in i Nato, men också se till att Sverige blir en fullvärdig medlem.

Trots att det är M:s kärnfrågor som hittills dominerat valrörelsen, så har partiet inte lyft i opinionsmätningarna. Flera mätningar visar att partiet inte längre är det största oppositionspartiet, utan har blivit omkört av Sverigedemokraterna.

Men Ulf Kristersson är inte orolig.

– Den enda mätning som räknas är på valdagen den 11 september, säger han.

Fakta: Axplock ur Moderaternas valmanifest

Dubbla straff för gängkriminella.

Möjliggör anonyma vittnen.

Inför visitationszoner.

Utvisa gängkriminella.

Omvänd bevisbörda för att ta gängens lyxprylar.

Sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare och pensionärer.

Inför ett bidragstak.

Inför en jobbpremie för att göra det mer lönsamt för långtidsarbetslösa att börja arbeta.

Inför ett högkostnadsskydd mot höga elpriser.

Se över elprisområdenas utformning.

Sänkt pris på bensin och diesel genom sänkt skatt och minskad reduktionsplikt.

Ny kärnkraft. Flera förslag som ska underlätta och möjliggöra fler reaktorer.

Storskalig satsning på bio-CCS, infångning och lagring av koldioxid.

Bygg ut laddstolpar och laddstationer i hela landet.

Rusta upp försvaret och stärk den civila beredskapen.

Använd det svenska EU-ordförandeskapet 2023 till att fokusera på gemensam säkerhet.

Källa: Moderaterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!