Uppgiften var att förnya Moderaternas "idémässiga grund". Och efter ett och ett halvt års arbete presenterade en arbetsgrupp på lördagen sitt förslag. I ett tal i samband med presentationen fokuserade partiledaren Ulf Kristersson bland annat på kriminalitet och integration.
– För de allra flesta är det helt uppenbart att Sverige står inför riktigt allvarliga problem. Att utvecklingen går åt fel håll, sade Kristersson.
– Vill vi på allvar bryta segregationen och stoppa kriminaliteten måste vi kraftigt minska invandringen, tillade han.
"Funktionell anpassning"
I idéprogrammet utvecklas vad moderat integrationspolitik går ut på. "Det offentliga ansvaret är att driva en politik som främjar integration, men också i insikten att integration inte är en dubbelriktad process", går att läsa.
– Det har funnits en felaktig föreställning om att vi ska anpassa hur Sverige fungerar, våra traditioner och värderingar, i förhållande till invandringen. Den som kommer till Sverige ska inte behöva ge upp sin kultur, men ska anpassa sig så att man kan fungera i samhället, säger Christofer Fjellner, som lett arbetet med idéprogrammet.
TT: Vore inte ordet assimilation bättre än integration för att beskriva det?
– Vi tycker inte att något av begreppen beskriver särskilt bra vad vi vill uppnå. Därför pratar vi om funktionell anpassning.
"Välfärdens kärna"
En annan del av idéprogrammet handlar om välfärden, där Moderaterna förespråkar en "stark men begränsad" stat.
– I samtiden är vår bild att det offentliga har gjort anspråk på mer och mer och samtidigt blivit svagare. Välfärden har blivit större men tunnare, säger Christofer Fjellner.
Formuleringen "välfärdens kärna" återkommer flera gånger i det 63 sidor långa programmet.
– Det är talande att vi presenterar det här några dagar efter att regeringen skickade ut förslaget om familjevecka på remiss. Det finns en föreställning om att vi hela tiden ska bygga ut välfärden. Men det är en anledning till att köerna till cancervården växer, säger Christofer Fjellner.
Slutligt förslag om ett år
Det förra idéprogrammet skrevs 2011 och hade titeln "Ansvar för hela Sverige". Då hette partiet Nya moderaterna, och ordet liberalkonservatism förekom inte i programmet.
Nu heter programmet "Frihet och ansvar", partiet heter Moderaterna och det första kapitlet har rubriken "Liberalkonservatismen".
– Vi skäms inte för den etiketten. Vi är liberalkonservativa och har varit det i 100 år, säger Christofer Fjellner.
Förslaget till idéprogram tas nu emot av partisekreteraren Gunnar Strömmer och går sedan ut på en remissrunda till länsförbund och andra moderata organisationer. Sedan ska partiet stämma i november nästa år ta ställning till ett förslag om ett nytt idéprogram.