Kristersson: Natodörren är inte stängd

Statsminister Ulf Kristersson (M) ser fortfarande en möjlighet att Sverige kan bli Natomedlem till Natotoppmötet i juli.
–Ja, det finns en möjlighet, ingen som helst tvekan, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) under resa i regeringsplanet på väg till Sturups flygplats och sedan vidare för besök i Malmö.

Statsminister Ulf Kristersson (M) under resa i regeringsplanet på väg till Sturups flygplats och sedan vidare för besök i Malmö.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2023-01-26 05:00

Statsministern tillägger dock att det inte heller finns någon om helst tvekan om att senaste tidens händelser försvårat processen.

Han vill inte sätta sina förhoppningar till ett visst datum för ett Natomedlemskap.

– Jag har undvikit att sätta tidtabeller, min förhoppning är att det ska ske så fort som möjligt, säger han.

– Natotoppmötet är i vart fall ett av de här formativa ögonblicken som finns med som en möjlig sådan milstolpe. Men jag vågar inte gissa.

Kristersson pekar på att det kommer att finnas ett starkt önskemål och tryck från åtminstone 28 av de 30 Natoländerna om att Sverige och Finland ska få bli medlemmar.

– Men det är bara Turkiet som tar turkiska beslut och ingen annan.

Inte stängd

Sverige och Finland väntar fortfarande på att Ungern och Turkiet ska godkänna ländernas medlemskap.

Efter koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm i lördags, meddelade den turkiske presidenten Erdogan att Sverige inte kan förvänta sig Turkiets stöd.

På frågan varför Kristersson tror att dörren inte är helt stängd svarar han:

– Det är väl en samlad bedömning.

Kristersson pekar på att Turkiet aldrig uttryckligen sagt att dörren är helt stängd. Men också på hur det låtit i dialogerna med Turkiet som pågått sedan förra sommaren.

– Vi kan ha olika uppfattningar om var vi befinner oss i processen, men processens slutmål är det ingen som helst tvekan om, säger statsministern.

Slutmålet är att både Sverige och Finland ska bli Natomedlemmar.

"Vore väldigt dåligt"

TT: Hur oroad är du för att medlemskapet dröjer betydligt längre än till sommarens Natotoppmöte?

– Det vore väldigt dåligt för svensk säkerhet om det här tar längre tid än absolut nödvändigt. Sedan är det ingen som vet vad som är absolut nödvändigt, så därför finns det ingen tidtabell för det.

TT: Vilka risker uppstår om Finland kommer in i Nato, men inte Sverige?

– I grund och botten så finns inte det scenariot alls för någon, inte för Finland heller. Det tycker jag man varit mycket tydlig med att understryka.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har dock för första gången offentligt luftat tanken att Finland kan komma att gå in i Nato utan Sverige.

Kristersson är inte oroad för det. Han påpekar att Haavistos uttalande handlade om ett hypotetiskt läge där Sveriges dörr in i Nato blivit permanent stängd.

– Det är en situation som de inte vill ha eller planerar utifrån. Det är bara att titta på kartan hur dåligt det vore för Nato och för Sverige naturligtvis, med en sådan situation, säger Kristersson.

– Jag betraktar den som utesluten. Ingen tänker i de banorna.

Inte oroad

TT: Om Finland skulle gå med utan Sverige, är vi då i ett sämre säkerhetsläge än innan vi lämnade in Natoansökan.

– Eftersom jag inte ser det scenariot, så tänker jag inte svara på det. Däremot kan jag säga att vi är i ett mycket bättre säkerhetsläge nu än före Natoansökan, säger statsministern.

Han hänvisar till att 28 av 30 Natoländer sagt ja till svenskt Natomedlemskap och Sverige har fått omfattande säkerhetsförsäkringar av flera länder, till exempel USA och Storbritannien.

TT: Är du oroad för att säkerhetsförsäkringarna kommer att upphöra om Natomedlemskapet tar tid?

– Nej, det är jag inte.

Ledaren för regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, har kritiserat statsministern för att ha visat undfallenhet mot islamister, efter att Kristersson uttryckt sympati för de muslimer som känner sig kränkta av koranbränningen.

TT: Var det lämpligt av Åkesson att kritisera i detta läge landet befinner sig i?

– Yttrandefriheten gäller även landets alla partiledare, säger Kristersson.

Vill ej värdera

TT: Men skadar det inte möjligheten för Sverige att gå med i Nato ?

– Det tänker jag inte värdera. Jag tycker rent allmänt att låt oss nu ta ned tonläget, ta ned en upphettad situation i ett väldigt speciellt läge.

TT: Vad tycker du om de som protesterar mot Erdogan och skapar de här reaktionerna från Turkiet?

– En del av de här människorna vill ju till varje pris försöka stoppa svenskt Natomedlemskap. Det är en laglig ståndpunkt, men som jag verkligen inte delar. Jag tycker att de äventyrar svensk säkerhet genom att agera på det sättet, säger Kristersson.

På frågan om Sveriges regering haft kontakt med den turkiska regeringen sedan Erdogans uttalande i måndags svarar han att det pågår en ständig dialog.

– Jag har sagt att jag är beredd samtala med Erdogan, vilken dag som helst när som helst och det är jag alltid beredd att göra.

Kristersson uppger också att Turkiet bekräftat att väldigt många turkar ser allvarligt på koranbränningen.

– Det är mycket bred enighet om att detta är ägnat att ringakta och missakta människor i Turkiet och det har de beskrivit för oss, säger Kristersson.

– Låt oss nu kyla ned den upphetsade situationen, innan vi har nya fysiska samtal till exempel med utrikesministern eller försvarsministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!