Kristersson: Natos kärnvapenparaply behövs

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte kräva några formella undantag när Sverige ska gå med i Nato. Samtidigt lyfter han de villkor som Danmark och Norge har om att inte ha kärnvapen eller fast Natotrupp i fredstid.

Finlands och Sveriges statsministrar Sanna Marin och Ulf Kristersson.

Finlands och Sveriges statsministrar Sanna Marin och Ulf Kristersson.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Politik2022-11-01 15:10

Försvarsmaktens ÖB Micael Bydén uppmanar politiker att inte ställa några villkor vid Natointrädet. Det skapar bara låsningar, är hans budskap.

På en pressträff i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors fick Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) en fråga om Sveriges och Finlands inställning till kärnvapen i förhållande till Natomedlemskap.

– Vi har bestämt att vi inte vill stänga några dörrar, säger Marin.

– Jag har ingen annan uppfattning än att vi ska gå hand i hand i de här frågorna och att vi omfamnar alla de här möjligheterna som Nato har, säger Kristersson.

"Helt naturligt"

Samtidigt äger inte Nato några kärnvapen. De europeiska länder, förutom Storbritannien och Frankrike, som har kärnvapen på sin mark har avtal med USA. Så skulle också vara fallet för Sverige.

Efteråt utvecklar Ulf Kristersson att han inte vill se några formaliserade undantag i själva anslutningsfördraget. Däremot finns det möjlighet när Sverige väl är medlem i Nato att diskutera den svenska rollen i Natosamarbetet.

– Där har ju både Danmark och Norge sagt att de i fredstid inte ser några behov av trupper (i sina länder) och att de i fredstid inte heller har några stationerade kärnvapen, säger Kristersson till TT.

– Det tycker jag är helt naturligt att diskutera. Och det tycker Nato också.

Kristersson tycker att det är viktigt att erkänna att Nato har ett kärnvapenparaply.

– Det är ett skydd som demokratier behöver när andra länder har kärnvapen. Det ska Sverige naturligtvis inte motsätta sig. Sedan vill vi ju alla ha en kärnvapenfri värld, om det vore möjligt.

S: Han svajar

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att statsministern måste bli tydligare i frågan.

När S svängde om Nato i våras deklarerade dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige inte ska ha kärnvapen eller permanenta baser på svensk mark. Något som bland annat Moderaterna och Centerpartiet ställde sig bakom.

– Sverige får inte svaja i frågan om kärnvapen ska kunna placeras ut på vårt territorium, säger Johansson.

Han vill att frågan om att begära nationella undantag lyfts nu.

– Regeringen måste nu klargöra att man står fast vid förbehållet. Annars är det ett mycket stort löftesbrott.

MP vill ha lag

Miljöpartiet har å sin sida krävt att riksdagen antar en ny lag som förbjuder kärnvapen i Sverige, både i freds- och krigstid. Kärnvapenförbudet bör gälla all form av införsel av kärnvapen på svenskt territorium – även vid till exempel flottbesök eller då allierade färdas genom svenskt luftrum.

Att ha en omröstning om en deklaration eller liknande som slår fast detta tycker dock inte Morgan Johansson är nödvändigt.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V) är kritisk till Kristerssons besked.

– Att Kristersson nu omfamnar möjligheten till kärnvapen på svensk mark är ansvarslöst. Kärnvapen innebär risker för Sverige och gör världens osäkrare. Flera Natoländer har undantag mot att ha kärnvapen på sin mark och självklart ska Sverige också ha sådant undantag, säger han till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!