Kristersson om Åkessons uttalande: Sår split

Jimmie Åkessons moskéuttalande sår split i det svenska samhället, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). Samtidigt anser han att muslimska företrädare ska ta ansvar för att motverka extremism.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök på SSAB Oxelösund.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök på SSAB Oxelösund.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-11-28 12:30

– Religiösa ledare i Sverige behöver ta ansvar och motverka extremism och intolerans, säger han till TT.

Kristersson understryker att Sverige som land står upp för religionsfriheten, efter SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande i helgen om att han inte vill att nya moskéer ska byggas, och att moskéer som sprider antidemokratiska budskap ska rivas.

TT: Hur stort problem är extremism i svenska moskéer?

– Extremismen ska vi bekämpa. Det är vi helt överens om. De som predikar hatbudskap eller på olika sätt bryter mot svensk lag ska bekämpas mycket hårt, säger Kristersson under ett besök på SSAB i Oxelösund.

"Del av extremism"

Statsministern anser att Åkessons ord var ansvarslösa av flera anledningar.

– Det får resten av världen att tro att Sverige är emot muslimer i allmänhet, att vi sår split och splittring i samhället mellan olika grupper. Det tycker jag är dåligt att göra i den farliga tid vi befinner oss i just nu.

Säkerhetspolisen bevakar redan i dag människor som sprider hat, påtalar Kristersson.

– Vi har problem med det här i dag, utan tvekan. Det är en del av den extremism som har funnits i vårt land under lång tid, säger han.

Ger omvärlden fel intryck

Hur Natoprocessen påverkas av de senaste dagarnas ordspel i svensk inrikespolitisk debatt vill Kristersson inte spekulera om.

– Men vi ska inte ge omvärlden ett intryck av att Sverige är ett land som inte tolererar eller respekterar människor med olika religiös tro, säger han.

TT: Vad är ditt budskap till svenska muslimer som känner sig alienerade eller utpekade av Åkessons uttalande?

– Sverige står fullt upp för religionsfriheten. Man kan vara kristen, jude, muslim, eller någon annan tro. Och man kan välja att inte ha någon tro alls. Det ska vi stå upp för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!