Kristersson om SD: Respektlöst och polariserande

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar nu SD-ledaren Jimmie Åkessons tidigare uttalanden om att vissa svenska moskéer borde rivas. –Jag tycker att man ska sansa sig, säger han till SVT.

Ulf Kristersson kommenterade på måndagen SD-ledarens utspel. Arkivbild.

Ulf Kristersson kommenterade på måndagen SD-ledarens utspel. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-11-27 10:07

På lördagen höll SD:s partiledare Jimmie Åkesson ett mycket uppmärksammat tal på partiets landsdagar. Där gick han till attack mot religiösa symboler i Sverige och sade han att han vill stoppa byggandet av nya moskéer samt konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda.

Nu kommenterar statsminister Kristersson SD-ledarens uttalanden. "Ett respektlöst och polariserande sätt att uttrycka sig på", säger han.

– Det ger en felaktig bild om vad Sverige står för internationellt, och tvingade utrikesdepartementet att korrigera vad Sverige är.

"Vi lever i en farlig tid"

Under lördagskvällen publicerade regeringen ett inlägg på X, där det förtydligas att religionsfrihet råder i Sverige och att detta är skyddat i grundlagen.

– Jag tycker att man ska sansa sig, och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu.

Om Åkessons utspel kan påverka Natoprocessen vet inte Kristersson.

– Det är dåligt att Sverige uppmärksammas internationellt för sådant som Sverige inte står för, säger han.

Pehrson: Allvarligt och grovt

Liberalernas partiledare Johan Pehrson anser att Åkessons utspel missgynnar svenska säkerhetsintressen.

– Det är ett allvarligt, grovt och generaliserande uttalande som knappast hjälper oss i det svåra läge vi befinner oss i med Natoprocessen och säkerhetshotet mot Sverige, säger Pehrson till TT.

– Det riskerar att sprida en bild av Sverige som ett islamfientligt land som inte stämmer, tillägger han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger sig inte vilja gå in på svensk inrikespolitik när han får frågan på en presskonferens i Bryssel i dag om sin syn på SD-ledaren Jimmie Åkessons varning om att "börja riva moskéer".

– Men jag tror på religionsfrihet och yttrandefrihet och det är också grundläggande värderingar i Nato, säger Stoltenberg.

Samtidigt betonar han att det viktigaste från Natos sida just nu är det som den svenska regeringen gjort för att uppfylla önskemål och krav inför ett medlemskap.

– Sverige har levererat, säger Stoltenberg och uppmanar återigen Turkiet och Ungern att ratificera medlemskapen.

Andersson kritisk

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill att regeringen tydligt markerar mot Jimmie Åkessons uttalanden.

– Ett sätt skulle kunna vara att kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur Rosenbad, sade hon till TT på söndagen.

Hon varnade då även för att utspelet kan skada Sveriges Natoansökan.

– Det är uppenbart att Jimmie Åkesson inte sätter Sveriges och svenska folkets trygghet och säkerhet i första rummet.

TT har också sökt utrikesminister Tobias Billström (M) för en kommentar om hur den svenska Natoprocessen påverkas av Åkessons uttalande men han har avböjt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!