Kristersson: Övertygad att det löser sig snart

Statsminister Ulf Kristersson (M) har en förhoppning om att Natoprocessen ska röra sig framåt. –Jag är övertygad om att det här kommer att lösa sig relativt snart, säger han.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) håller en pressträff under fredagens toppmöte på Gotland.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) håller en pressträff under fredagens toppmöte på Gotland.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2023-10-13 13:31

Ulf Kristersson befinner sig på Gotland där han haft möten med andra länder inom försvarssamarbetet JEF, Joint Expeditionary Force.

I samband med detta fick han frågor om den svenska Natoprocessen.

Statsministern beskriver att han har ett enormt tålamod men att han också är lite otålig. Sverige hade varit i ett bättre läge om vi gått med i försvarsalliansen 2004 när andra baltiska länder gick med, säger han.

"Inte bara att glida in"

– Det är klart att det kan verka lite ironiskt att när Sverige nu till slut vill gå med i Nato, så är det inte bara att glida in i Nato utan att det händer andra saker. De flesta förstår att det inte handlar främst om Sverige, utan vi har gjort vår del.

Sverige har levt upp till sina skyldigheter om bättre samarbete med Turkiet för att motverka PKK-relaterad finansiering och aktivitet, enligt Kristersson.

Han tar också fasta på att Natos försvarsministrar i går betonade att Nato skulle bli starkare med Sverige i. Samtidigt som ministrarna visade respekt för att Turkiet har bollen i sina händer så fanns det en otålighet.

– Så vi är där vi är, och jag är övertygad om att det här kommer att lösa sig relativt snart, men jag förfogar naturligtvis inte över turkiska parlamentsbeslut, säger Kristersson.

"Vi har ett handslag"

– Vi har ett handslag på detta, jag litar på det handslaget och det finns en tydlig otålighet också i andra länder att det här ska genomföras.

På frågan vad det då är som saknas, om det är ett avtal om F-16-stridsflyg mellan USA och Turkiet, så säger statsministern att han inte tänker gå in i bilaterala frågor men att alla vet att diskussioner pågår i olika ämnen.

– Det som jag har sagt hela tiden, det händer mycket i världen, det är många länder som har pågående diskussioner med varandra och varje land måste fatta sitt eget beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!