Kristersson spekulerar inte i hot mot julhandel

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte spekulera i hur ett eventuellt terrorhot mot julhandeln ser ut.

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor från riksdagsledamöterna direkt i kammaren.

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor från riksdagsledamöterna direkt i kammaren.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-12-07 16:16

– Jag tänker inte ge mig in och spekulera i just julhandeln, för det har jag inga sakliga grunder för att göra. I övrigt överlåter jag åt Säkerhetspolisen att göra de exakta bedömningarna av säkerhetssituationen i Sverige, sade han på riksdagens frågestund.

Kristersson svarade på en fråga från Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi om vad regeringen gör för att ge stöd till näringsidkare, handelsanställda och fastighetsägare i det allvarliga säkerhetsläget.

Säpo höjde i augusti sin bedömning av terrorhotnivån från en trea till en fyra. Till TT uppgav Säpo i onsdags att säkerhetsläget sedan dess har förvärrats ytterligare på grund av Gazakriget.

– Jag är rädd för att några sprang i väg i går lite grann och ville dra väldigt långtgående slutsatser, säger Kristersson.

Han konstaterar att terrorhotnivån fortfarande ligger kvar på en fyra.

– Det faktum att vi gå gått från en trea till en fyra betyder att väldigt många myndigheter är väldigt mycket på tårna, följer utvecklingen väldigt noggrant och att det är skärpt bevakning på väldigt många olika ställen, säger Kristersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!