Kristersson: Terrordåd mot Sverige har avvärjts

Risken för terrorattacker i Sverige bedöms ha ökat till följd av koranbränningarna. Att värna medborgarnas säkerhet är högsta prioritet, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). –Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts, säger han.

Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen och statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen och statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-08-17 15:37

Liksom Säkerhetspolisen, som under torsdagen meddelade att terrorhotnivån höjs från nivå 3 till 4, uppmanar Kristersson allmänheten att leva som vanligt – men att vara vaksamma.

– Jag förstår att många svenskar känner oro över den nya och högre hotnivån. Till alla er vill jag säga att vi ska leva våra liv som vanligt, säger han på en presskonferens.

Kristersson nämner den senaste tidens koranbränningar men också desinformationskampanjer. Han har sammankallat det nationella säkerhetsrådet och kommer att informera riksdagens partier om läget.

– Regeringen står som alla förstår i mycket nära i dialog med Säkerhetspolisen. Våra svenska säkerhetstjänster och andra myndigheter är nu mycket kommunikativa och proaktiva, säger statsministern.

– Att värna alla svenska medborgares säkerhet är nu allra högsta prioritet.

Hemliga åtgärder

Han säger att många åtgärder vidtas som kommer att synas men också sådana som är dolda. Själv har han tät kontakt med andra länders premiärministrar och de svenska underrättelsetjänsterna jobbar tätt med andra säkerhetstjänster utomlands, understryker han.

– Nu vidtas en väldig massa åtgärder, både sådana som syns öppet och sådana som är hemliga. Men de syftar alla till att människor ska kunna gå på konserter, vara i butiker och allmänna öppna platser.

Under fredagen planeras en ny koranbränning framför Irans ambassad.

– Här finns uppenbara risker, allt som är lagligt är inte lämpligt. Om man gör sådana saker äventyrar man också andra svenskars säkerhet, säger Kristersson.

Tydlig signal

Säpochefen Charlotte von Essen upprepade på presskonferensen att beslutet att höja terrorhotnivån inte beror på en enskild händelse, utan ett försämrat säkerhetsläge under en längre tid.

– Uppmaningen är att vi ska leva som vanligt, men det innebär inte att vi inte behöver göra anpassningar. Samhällsaktörer och myndigheter behöver anpassa verksamheten, säger von Essen.

Hon ger också råd till människor att vara källkritiska.

– Det är viktigt att man följer information från myndigheter.

"Väl rustade"

Polisen stärker också upp på en rad områden med anledning av den höjda hotnivån. Rikspolischefen Anders Thornberg nämner polisens lokala brottsförebyggande arbete, samarbetet med Säpo för att reducera extremism, och en stärkt insatsstyrka.

– Polisens nationella och regionala insatsförmåga har stärkts, säger han.

De senaste månadernas försämrade säkerhetsläge måste mötas med åtgärder här och nu och strategiska och långsiktiga insatser som sänker hotet på sikt, enligt justitie­minister Gunnar Strömmer (M). En analys görs nu av ordningslagen, om den kan ändras för att stoppa fler koranbränningar.

– Regeringen har redan vidtagit åtgärder och överväger löpande åtgärder. Myndigheterna vidtar nu de åtgärder som krävs för att man ska kunna leva som vanligt, säger han.

"Ett allvarligt läge"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson förstår att många människor känner sig oroliga.

– Sverige är i ett allvarligt läge och det viktigaste för vårt land är att möta detta tillsammans, för det finns krafter som kommer att försöka utnyttja den här situationen, säger hon.

TT: Hur ser du på regeringens arbete?

– Jag tycker det är bra att regeringen säkerställt att våra myndigheter har vad de behöver, men regeringen behöver vara tydligare med strategin framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!