Kristersson till USA – "Signal till Turkiet"

Ett sista försök att lösa upp knutarna för ett svenskt Natomedlemskap till toppmötet i Vilnius. Det är vad statsminister Ulf Kristerssons (M) kommande resa till Washington kan ses som, enligt USA-experten Jan Hallenberg.

Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2023-07-01 16:47

Mötet med USA:s president på onsdag sker endast dagar innan Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius den 11–12 juli – och ännu lever hoppet om att Sverige ska kunna bli fullvärdig medlem i försvarsalliansen till det.

– Jag tolkar det här som ett sista försök att få ett ja från Turkiets regering i varje fall före mötet i Vilnius. Om parlamentet hinner säga ja är en annan fråga, säger Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Han tror att mötet kan få betydelse för Turkiets beslut, och att det är möjligt att USA meddelar att man kommer att sälja de efterfrågade F16-planen till Turkiet.

– Det är möjligt. Det är inte så troligt, men det är möjligt, säger Hallenberg.

Det har länge spekulerats i om Turkiet väntar på ett godkännande att köpa det amerikanska stridsflygplanet F16 och i utbyte ratificera Sveriges Natomedlemskap. Turkiet har redan fått en uppgradering av planen – men de vill även ha nya plan.

Signal till Turkiet

Främst ser Hallenberg mötet som en signal till Turkiet.

– Den absolut viktigaste signalen är att inför Vilnius än en gång visa att alla de andra Natomedlemmarna, inklusive USA, och Sverige som ansökningsland tycker det är mycket viktigt att Sverige blir en fullständig medlem i Nato, säger han och fortsätter:

– Och den omedelbara förhoppningen är att detta ska ske till Vilnius, och går inte det ska det gå senare.

Aras Lindh, Turkietexpert och analytiker vid Utrikespolitiska institutet, har inte lika stora förväntningar på mötet i Washington. Han ser mötet som någon form av avstämning inför toppmötet i Vilnius – men även inför mötet på torsdag i Bryssel mellan Nato, Sverige, Finland och Turkiet.

– Vad mötet i Washington betyder är svårtolkat. Om vi hade haft en lösning i Natofrågan kunde man kanske snarare ha väntat sig att Kristersson skulle åka till Ankara i stället, säger Lindh.

Få igenom andra saker

Han menar att det ännu finns en teoretisk möjlighet att ro det här i hamn – men då handlar det i så fall om att Turkiet får något slags garanti om F16.

– Men Turkiet kan också vilja få igenom andra saker. Det ska man inte utesluta, säger Lindh.

– Det man ska ha med sig kring det turkiska perspektivet är att så länge de har något att vinna på att hålla Sverige utanför och kan få något i utväxling kommer man försöka få igenom det.

Lindh säger att man i USA ville invänta det turkiska presidentvalet som nu har passerat – nu kan rollerna vara ombytta.

– Nu är frågan om Turkiet rent av skulle vilja invänta det amerikanska presidentvalet nästa år för att se om man eventuellt skulle få bättre förhandlingsmöjligheter med en republikan.

Aras Lindh, programsamordnare och analytiker på Utrikespolitiska Institutet. Arkivbild.
Aras Lindh, programsamordnare och analytiker på Utrikespolitiska Institutet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!