Kristersson tonar ned Pehrsons SD-uttalande

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill tona ned arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) uttalande om SD och "brun sörja". –Det Ă€r inga konstigheter, det Ă€r utrett och klart, det Ă€r inga problem, försĂ€krar han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) talade under mÄndagen pÄ en manifestation till stöd för Ukraina pÄ Norrmalmstorg i Stockholm.

Statsminister Ulf Kristersson (M) talade under mÄndagen pÄ en manifestation till stöd för Ukraina pÄ Norrmalmstorg i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-11-21 13:10

PÄ en partikonferens nyligen sade Johan Pehrson enligt Expressen att Liberalerna förhindrat att flera "sjuka saker" kom med i Tidöavtalet, som ligger till grund för regeringspartiernas samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag Ă€r inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade nĂ€r de bildades, och Ă€ven deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det Ă€r en brun sörja, sade Pehrson enligt tidningen.

UpptrÀda vÀrdigt

Detta fick bland andra SD:s riksdagsledamot Björn Söder (SD) att kritisera Pehrson. Söder hÀnvisade till formuleringen i Tidöavtalet som sÀger att parterna ska "upptrÀda med vÀrdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrÀdare".

PÄ en frÄga om Johan Pehrson följer avtalet, svarar Ulf Kristersson:

– SjĂ€lvklart gör han det. Just dĂ€rför har de rett ut saken efterĂ„t. Det Ă€r helt utagerat och inga konstigheter alls, sĂ€ger han i samband med en manifestation för Ukraina pĂ„ Norrmalmstorg i Stockholm.

– Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det dĂ€r med SD, det Ă€r inga problem lĂ€ngre. Och sedan sĂ„ hĂ€nder det oss alla att vi uttrycker oss pĂ„ ett sĂ€tt som inte blir riktigt bra, men det Ă€r utrett sedan lĂ€nge, upprepar Kristersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) tog ocksÄ upp frÄgan vid en presstrÀff pÄ mÄndagen.

Bett om ursÀkt?

– Jag tror att mĂ„nga med mig funderar pĂ„ vad Johan Pehrson egentligen tycker i den hĂ€r frĂ„gan. Jag tror att ett klargörande frĂ„n hans sida skulle vara pĂ„ sin plats, sĂ€ger hon.

– Det kan vara vĂ€rt en stilla pĂ„minnelse om att Johan Pehrson har valt sjĂ€lv att samarbeta med SD och att det finns ju alltid andra alternativ, sĂ€ger Andersson.

Enligt SD:s partisekreterare Mattias BÀckström Johansson har Liberalerna lÀmnat en förklaring och bett om ursÀkt pÄ flera nivÄer i partiet.

TT har sökt Johan Pehrson för en bekrÀftelse pÄ detta utan framgÄng. I ett skriftligt uttalande tidigare försÀkrade Pehrson att han och Liberalerna stÄr bakom Tidöavtalet.

Kristersson fick frÄgor frÄn journalister efterÄt om hur han ser pÄ Johan Pehrsons uttalande.
Kristersson fick frÄgor frÄn journalister efterÄt om hur han ser pÄ Johan Pehrsons uttalande.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!