– Det går väldigt bra. Vi tar steg för steg framåt, säger Ulf Kristersson.
Högerpartiernas överenskommelse om talmansposterna och utskottsposterna var "det första stora steget", enligt Kristersson.
– Det var inte svårt. Alla har varit konstruktiva, säger han.
– Det är viktigt att komma bort från politiseringen av ämbeten. Det var alla väldigt måna om.
Kristersson och talmannen Andreas Norlén ska träffas klockan 11 på onsdag. Moderatledaren ska då avrapportera hur hans sonderingar för att bilda regering går. Sedan valet den 11 september har M, KD, SD och L förhandlat om ett möjligt regeringssamarbete. På bordet ligger en rad sakfrågor som partierna behöver enas om innan den nya regeringens politik kan stakas ut. Än är det inte klart vilka av partierna som kommer att ingå i regeringen.
Inväntar rapport
Andreas Norlén vill i dag inte säga hur lång tid Ulf Kristersson kommer att få på sig för att bilda regering.
– Jag inväntar hans rapport innan jag ger några besked om processen framåt, säger Andreas Norlén.
– Det viktiga är att vi har en ordnad process och att talmannen sätter ramar som gör att man både har tempo i processen och hinner med att lösa ut de viktiga frågor som partierna förhandlar om. Det är en balansgång som vi får gå.
Även om det kommer att ta lite tid innan alla förhandlingar är avslutade och en ny regering är på plats, tror Norlén att det kommer att gå snabbare än efter valet 2018. Då tog det 134 dagar, varav de första månaderna gick åt till att klara ut vilka partier som kunde tänka sig att samarbeta. Den här gången är mycket av det arbetet redan avklarat, eftersom M, KD, SD och L var överens om att samarbeta redan före valet.
För en ny regering är det viktigt att vara på plats i tid för att den ska kunna presentera sin budget för 2023. Det ska göras senast den 15 november. I annat fall blir det dagens socialdemokratiska övergångsregering som får lägga budgeten.
"En förhandling"
I helgen enades de fyra högerpartierna om att SD får åtta poster som ordförande eller vice ordförande i riksdagens utskott.
– Det var en förhandling som vi hade om en helhet – talmanspresidium och utskottsplatser. SD är ett viktigt parti i den parlamentariska behandlingen, säger Ulf Kristersson och fortsätter:
– En kommande regering kommer att vilja och behöva förhandla mycket med SD i riksdagen, så det var helt naturligt.
Vilka utskott som partierna får topposterna i avgörs inom de närmaste åtta dagarna i förhandlingar mellan samtliga åtta riksdagspartiers gruppledare. Den 4 oktober röstar riksdagen om platserna i utskotten och EU-nämnden.