Statsminister Ulf Kristersson åker till New York för att delta i FN:s generalförsamling som inleds den 19 september.
– Jag kommer att träffa väldigt många ledare, och garanterat också ledare för muslimska länder, säger han.
I juli meddelade ledarna för den islamiska samarbetsorganisationen OIC att de vill att just brännandet av koranen och andra heliga skrifter ska tas upp på FN-mötet.
Organisationen uppmanade också FN:s generalsekreterare António Guterres att utse en särskild rapportör för kampen mot islamofobi.
"Tolerant land"
Ulf Kristersson säger att han i sina möten med muslimska ledare, med anledning av koranbränningarna, kommer att förklara hur svensk lagstiftning fungerar.
– Jag kommer att förklara hur vi värdesätter yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Men jag kommer också förklara att vi är ett tolerant land som respekterar andra människors tro, säger han.
Utöver det kommer Ulf Kristersson att trycka på att det som sägs i Sverige inte automatiskt representerar Sveriges ståndpunkt i en fråga.
– Det är ett missförstånd som många gör. Bara för att något sägs i Sverige så tror man att det är Sverige som land som står bakom, säger han.
Tidigare i veckan lade Socialdemokraterna fram ett nytt förslag som går ut på att utreda om koranbränningar kan klassas som hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende.
Kritiserat förslag
Ulf Kristersson avvisar förslaget. Han tror att det skulle kräva en grundlagsändring och "ett mer generellt ingripande mot rätten att uttrycka sig fritt".
– För mig är det otroligt viktigt att vi har religionsfrihet i Sverige. Jag är rädd för ett läge där vi begränsar den rättigheten.
– Mot det ska ställas att vi har en ordningslag i Sverige, vilket till exempel Danmark inte har. Om man temporärt kan stoppa eller flytta en demonstration för att det finns en smittofara eller trafikfara, då borde man åtminstone undersöka om man också ska stoppa eller flytta den på grund av nationella säkerhetsfrågor, säger han.
Regeringens utredning kring ordningslagen ska vara klar till sommaren. Förslaget har dock redan stött på kritik, bland annat från Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har också ställt sig skeptiska till att ändra i lagen.
– Just nu har vi inte en laglig beredskap i Sverige mot den sortens hot, och en sådan lagstiftning skulle Sverige behöva ha, säger Ulf Kristersson.