Kritik mot coronahantering i KU-utfrågningar

Nu börjar riksdagens KU-utfrågningar om regeringens pandemihantering. Den 29 april frågas statsminister Magdalena Andersson (S) ut.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har kallats till KU den 29 april. Arkivbild.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har kallats till KU den 29 april. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-03-29 12:11

Efterspelet till två års krishantering av pandemin börjar på torsdag den 31 mars. Då frågas Coronakommissionens ordförande Mats Melin och kommissionens huvudsekreterare Joakim Sonnegård ut av riksdagens konstitutionsutskott.

Samma dag blir det utfrågning av den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman. Hon ledde den mindre grupp av statssekreterare som hade till uppgift att samordna regeringens arbete, men som fått kritik för bristande dokumentation av vad de arbetat med.

Flera av årets KU-anmälningar handlar om regeringens hantering av pandemin. Till exempel har Moderaterna lämnat in två KU-anmälningar, bland annat mot statsminister Magdalena Andersson för det de kallar regeringens mörkläggning som syftar till Coronakommissionens försök att få tillgång till dokument och information från regeringskansliet.

Även socialminister Lena Hallengren (S) har KU-anmälts och kommer att frågas ut.

Utöver pandemihanteringen granskas bland annat evakueringen av lokalanställda tolkar i Afghanistan. Både försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) har kallats till KU-utfrågningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!