Kritik mot utredaren av ny äldreomsorgslag

Socialstyrelsens chef Olivia Wigzell ska utreda en ny äldreomsorgslag. Utnämningen kritiseras av moderatledaren Ulf Kristersson. "Hon är inte lämpad som utredare", skriver han på Facebook.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell har fått regeringens uppdrag att utreda en ny äldreomsorgslag. Arkivbild.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell har fått regeringens uppdrag att utreda en ny äldreomsorgslag. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2020-12-22 15:25

Förutom en helt ny äldreomsorgslag så ska Wigzell utreda hur tillgången på sjuksköterskor och läkare kan bli bättre inom äldreomsorgen.

– Tillsammans innebär de här två förslagen en viktig nystart för en av vårt välfärdssamhälles största sektorer, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Bakgrunden till utredningen är bland annat de brister i äldreomsorgen som blivit tydliga under coronapandemin.

Moderat kritik

Socialstyrelsen, där Wigzell är generaldirektör, fick kritik när coronakommissionen presenterade sitt delbetänkade i förra veckan. Kommissionen konstaterade bland annat att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten "inte haft en tillräcklig överblick över den kommunala äldreomsorgens problem och brister".

Med bakgrund av bland annat detta riktar oppositionsledare Ulf Kristersson hård kritik mot utnämningen av Wigzel.

"För det första är hon inte lämpad som utredare, eftersom hon då i praktiken skulle utreda sig själv och sin myndighets agerande gentemot landets äldreboenden. För det andra är hon inte lämpad som ledare för ett stort utredningsuppdrag, eftersom hon just nu borde vara mer än fullt upptagen med att leda en av de två myndigheter som nu står mitt i centrum för den pågående coronakrisen", skriver moderatledaren på Facebook.

Nationell omsorgsplan

Lena Hallengren menar däremot att Wigzell är rätt person att leda utredningen.

– Jag har mycket stort förtroende för Olivia Wigzell och det arbete som bedrivs på Socialstyrelsen. Det är viktigt med ett nationellt perspektiv och att vara medveten om de brister som finns, säger hon.

Hallengren uppger att en viktig del i utredningsuppdraget är att ta fram en nationell omsorgsplan för äldreomsorgen.

Planen ska kunna användas för att bedöma innehåll och kvalitén på verksamheter i äldreboenden och på hemtjänst. Det kan till exempel gälla storleken på bemanning, personalens kompetens eller innehållet i olika insatser för de äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!