Kritisk Andersson tar steg för elräkningsakut

Socialdemokraterna kommer att ta ett utskottsinitiativ i riksdagen för att införa en "el- och gasräkningsakut", för att folk ska kunna skjuta fram elräkningar, sade partiledaren Magdalena Andersson i sitt jultal. –Vi ser ingen annan utväg, sade hon.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under sitt jultal på lördagen.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under sitt jultal på lördagen.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2022-12-17 14:21

Anderssons tal hölls i Solna, och hon riktade skarp kritik mot regeringens och Sverigedemokraternas politik. Hon sade att elstödet borde ha utformats på ett annat sätt.

– Sverige slutar liksom inte vid Dalälven. Det finns ett Sverige också norr om Dalälven, även om ingen minister bor där. Det är höga elpriser där också, så klart att de också ska få ta del av stödet.

Enligt Andersson tas inte den ekonomiska situationen på allvar.

– Regeringen borde ha prioriterat om i sin budget. I det här läget måste vanliga hushåll gå före höginkomsttagarna.

Partiledaren sade att Sverige ligger i tätklungan när det gäller "klimatkapplöpningen" i världen. Men enligt Andersson sänks Sveriges klimatambitioner nu, och om man i stället fortsatt med den inriktning som hennes regering hade, skulle det ha funnits fördelar.

– Då skulle vi inte bara kunna se våra barn och barnbarn i ögonen och säga "vi gjorde allt", utan vi skulle också säkra jobb och tillväxt här och nu, sade Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!