KU anser att det funnits otydligheter vad gäller ministrarnas förhållande till gruppen som hade den samordnande funktionen (GSS) under pandemin.
"Med tanke på den betydelse som GSS kom att ha är det tveksamt om det varit lämpligt att den statssekreterare som har lett GSS inte verkar ha varit underställd någon minister", skriver KU.
KU konstaterar att det är svårt att se att någon annan än statsministern kan ha ansvaret på statsrådsnivå för den samordnande funktionen.
KU anmärker också på att det inte funnits någon särskild grupp för närmast berörda ministrar under pandemin. Förutsättningarna för en samordnad och strategisk hantering inom regeringen hade sannolikt kunnat förbättrats, om så hade varit fallet, enligt KU.
Andersson får kritik
Utskottet har också anmärkningar vad gäller regeringens kontakter med Coronakommissionen.
KU konstaterar att det rimligen fanns en förståelse inom Regeringskansliet vilka handlingar som hade varit relevanta för kommissionen.
"Det bör då vara självklart för Regeringskansliet att verka för att kommissionen ska kunna ta del av handlingarna och uppgifterna", konstaterar KU.
Utskottet anser att Regeringskansliet hade kunnat hjälpa kommissionen mer aktivt med att identifiera uppgifter som kunde vara av intresse för kommissionen. Och begär kommissionen uppgifter ska den få dem, det är inte upp till regeringskansliet om det ska ske eller inte, enligt KU.
Statsminister Magdalena Andersson får också kritik av KU. I samband med presentationen av sin nya regering kommenterade hon förundersökningen gällande sexuellt ofredande som hade inletts mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Justitieministern får kritik
Magdalena Andersson sade att “det finns ingen tvekan om vad som hänt”.
Enligt KU borde Andersson ha undvikit att uttala sig på det sätt hon gjorde.
– Att ens kunna misstänkas för att vilja påverka en rättsprocess är allvarligt, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).
KU:s vice ordförande Hans Ekström (S) säger att en av KU:s viktigaste uppgifter är att se till att regeringen inte gör något som kan misstänkas vara politisk inblandning i rättsprocesser.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får också kritik av KU. Det gäller uttalanden han gjorde i samband med evakuering av tolkar och lokalanställda från Afghanistan.
Johansson ifrågasatte om det skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkarna och hävdade också att det skulle röra ett mycket stort antal personer.
Kallas glappkäftig
KU konstaterar att “uttalandena inte gav en rättvisande bild”. Utskottets slutsats är att det är “angeläget att en ministers uttalanden ger en så fullständig bild som möjligt av relevanta omständigheter”.
Flera av riksdagspartiernas företrädare riktade in sig extra på kritiken mot Morgan Johansson. På en fråga om deras respektive partier, som V, SD, KD eller M har övervägt att väcka misstroende blir svaret att det i så fall är en fråga för partiledningarna, inte KU-ledamöter.
– Här får man känslan av att han (Morgan Johansson) är lite glappkäftig, säger Mia Sydow Mölleby (V) som dock säger att misstroende inte är aktuellt nu.
Hon fortsätter:
– Om det här fortsätter är det tveksamt om man kan vara minister om man inte har bättre koll på vad man säger.