Regeringen utreder en plikt för kommuner och myndigheter att slå larm om man kommer i kontakt med personer som vistas olagligt i Sverige. Syftet är att bekämpa ett växande skuggsamhälle.
På fredagskvällen beslutade Liberalernas högsta beslutande organ, landsmötet, att de som arbetar i skolan och i vården måste undantas från en sådan informationsplikt. Även delar av socialtjänstens arbete bör undantas, enligt L.
Landsmötet beslutade också att det inte bör införas några påföljder för anställda som inte slår larm till polis eller Migrationsverket om de varit i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet.
Upprör många
Tanken på en informationsplikt upprör många i Liberalerna.
– Informationsplikten är ett förslag som aldrig borde ha kommit till, sade Birgitta Rydell, ombud från Stockholms län, i talarstolen på landsmötet.
Enligt henne är motståndet mot förslaget i kommuner och myndigheter kompakt.
– Att regeringen väljer att gå vidare med förslaget är ofattbart.
Informationsplikten är en punkt i Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD. Enligt det avtalet ska en utredning ta fram förslag på informationsplikt.
Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, anser att informationsplikten är den mest problematiska punkt som L gått med på i Tidöavtalet.
Undanta bibliotek
Inför landsmötet hade två motioner lagts fram med krav på undantag i en kommande informationsplikt. Partistyrelsen hade dock redan innan landsmötet lagt fram ett förslag på en partilinje som det nu råder brett samförstånd om.
Partisekreteraren Gulan Avci är glad över enigheten.
– Jag är väldigt glad att jag ikväll kan meddela att vi har ett enigt landsmöte som ställt sig bakom partistyrelsens tydliga besked om vilka undantag vi vill se, säger hon till TT.
Landsmötet skärpte dock partistyrelsens förslag något och beslutade att även biblioteken bör undantas.
Birgitta Rydell pekade i talarstolen på att biblioteken är en grundbult i det demokratiska samhället.
– På sanna sätt som att alla som vistas i Sverige ska kunna få vård eller ha sina barn i skolan utan att vara rädda eller att bli angivna, ska de också kunna besöka våra folkbibliotek, sade hon i talarstolen.
En röd linje?
Även Jan Jönsson var nöjd med landsmötets beslut.
– Detta är ett tydligt förhandlingsmandat – hit men inte längre, sade han.
Jönsson räknar dock med att det kan bli tuffa förhandlingar för L när regeringspartierna och SD framöver ska enas om det kommande utredningsförslaget om en informationsplikt.
Partistyrelsen förutsätter att utredningen kommer att föreslå en informationsplikt med de undantag som L vill ha.
Gulan Avci vill dock inte gå så långt som att landsmötesbeslutet är en röd linje som aldrig får överträdas i de kommande förhandlingarna.
– Nu får den här utredningen jobba och sedan får vi se vad den kommer fram till och se remissinstansernas eventuella synpunkter, säger hon till TT.
– Men jag är trygg med att Liberalerna nu ikväll kan ge ett tydligt besked om vad vi förväntar oss för undantag när utredningen kommer i juli.