"Som riksdagsledamot kommer jag hedra det förtroende väljarna har givit", skriver Nina Lindström i en kommentar på sin blogg.
Hon nämner också det jämna parlamentariska läget:
"Jag ser inga andra realistiska alternativ i detta svåra parlamentariska läge. Alternativen är prövade många gånger. Talmannen har gjort en bedömning. Om inga alternativ finns återstår extraval", skriver hon och tillägger att detta vore olyckligt när ordinarie val är i september 2022.
"Det är konstigt"
I statsministeromröstningen borde 174 riksdagsledamöter ha röstat nej till Magdalena Andersson (S), om alla följde partilinjen. Det blev 173 efter att Nina Lundström tryckt gult, det vill säga lagt ner sin röst.
Att gå emot partilinjen är något partiet ser allvarligt på.
– Det är beklagligt, och jag tycker det är konstigt, säger Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson.
TT: Vad är det som är konstigt?
– Att hon inte står bakom en riksdagsgrupp som fattar beslut i demokratisk ordning. Det är osolidariskt mot alla andra ledamöter i riksdagsgruppen, säger Johan Pehrson.
TT: Visste du om det här innan?
– Jag fick reda på det i går.
"Hedrar vallöften"
Nina Lundström gick på samma vis emot partilinjen i somras när riksdagen röstade om att återinsätta Stefan Löfven (S) som statsminister, efter att han först ha blivit avsatt någon vecka innan.
I det splittrade Liberalerna står Lundström för linjen att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.
Hon konstaterar att "självfallet ger frihet konsekvenser" i form av att hon fått lämna sin utskottsplats och sitt uppdrag som talesperson för L. Hon har också meddelat att hon inte kandiderar alls i nästa val.
Hon beskriver knapptryckningen som en samvetsfråga.
"Jag har valt att ta konsekvenserna av att hedra vallöften och principer."