Efter valet 2018 var samarbete med Sverigedemokraterna en så känslig fråga för Liberalerna att de valde att stödja en socialdemokratisk statsminister.
Sedan dess har mycket förändrats och L jobbar nu för att statsminister Magdalena Andersson (S) ska bytas ut. I stället vill de se en regering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson, även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna.
Liberalerna har varit djupt splittrade i frågan om hur nära samarbetet med SD kan vara – om alls. En del vill dra linjen vid budgetförhandlingar.
Men Johan Pehrson konstaterar att partiet suttit ner och gjort upp med SD i flera sakfrågor, till exempel när en gemensam budgetmotion förhandlades fram mellan M, SD, KD och L i våras.
– Om det ska vara möjligt att komma överens i sak på olika områden, då följer ekonomiska konsekvenser. Budget och sak hänger ihop på varenda område, säger Pehrson.
Inga utsatta områden
Liberalernas mest prioriterade frågor i valet är skola, integration och klimat. Att skola är en liberal hjärtefråga är ingen nyhet, och det går som en röd tråd genom alla områden. Mer kunskap och bättre språkkunskaper är svaret på mycket i L:s värld.
Om bara åtta år – 2030 – ska det inte finnas några utsatta områden mer i Sverige, enligt partiets valmanifest.
– Det är en enormt hög ambition, säger Johan Pehrson.
– Men vi är övertygade om att med ett starkt fokus på arbetslinjen, språklinjen och skötsamhetslinjen, så går detta att vända, utan att ägna oss åt stora folkomflyttningar, som S är inne på.
Det han syftar på är en intervju med integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) där han resonerar om det danska så kallade ghettopaketet. I Danmark flyttas människor om en viss andel "ickevästliga" har passerats i ett område. Ygeman gick inte så långt, men tyckte att andelen utomnordiska invånare kan vara ett sätt för att klassificera utsatta områden.
– Det är inte ett problem var en människa kommer ifrån, problemet är om människor inte jobbar, pratar svenska eller i värsta fall inte sköter sig, säger Johan Pehrson.
Olika klimatambitioner
L:s problem med SD handlar om värderingar. Men det finns också skillnader i sakpolitiken, till exempel när det gäller klimatambitioner.
SD är det enda partiet i riksdagen som inte står bakom Sveriges klimatmål. Men Johan Pehrson tror inte att SD:s ljumma klimatengagemang blir ett problem i ett eventuellt regeringssamarbete.
– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att deras kärnfråga är att säga nej till klimatet.
– Däremot noterar jag att de tyvärr vill skära ner på klimatbiståndet. Det tycker jag är konstigt, för det är bra om vi kan bidra med att dra ned på utsläpp på andra håll i världen.
En släng av flygskam
Ulf Kristersson sade nyligen att människor inte ska behöva ställa om för att rädda klimatet. Johan Pehrson håller inte med.
– Jag tror att vi måste ställa om en hel del. Vi måste byta bilpark, busspark och lastbilspark. Det kommer att påverka människor, säger Pehrson.
Själv har han fått en släng av flygskam.
– Jag försöker tänka på att om och när jag flyger, så gör jag det mera sällan och stannar borta ett par dagar extra.
Men utmaningen för samhället ligger på systemnivå. Och där är L-ledaren optimist. Han jämför med hur snabbt det gick i våras att samla partierna bakom en Natoansökan och en ny säkerhetspolitik.
– Det finns ingen orsak till att tro att det inte också ska vara möjligt när det gäller att tillskapa ny produktion, säger han.
– Det klart att vill man, så kan man bygga storskalig vindkraft, storskalig kärnkraft och solcellsparker.
Mycket i L:s klimatpolitik handlar om elektrifiering och ny teknik och då kommer det att krävas mycket ny elproduktion, laddstolpar och batterifabriker.
Vill in i regeringen
När Johan Pehrson plötsligt kastades in på partiledarjobbet i våras hade partiet länge kämpat långt under riksdagsspärren. På senare tid har det sett tryggare ut i opinionsmätningarna och nu hägrar en plats i regeringen, om Ulf Kristerssons sida vinner valet.
Men de tilltänkta samarbetspartierna har varit njugga mot L. Ulf Kristersson har inte gett ett klart besked om L kommer att släppas in och KD-ledaren Ebba Busch säger inte nej, men verkar inte heller helt lita på Liberalerna.
Johan Pehrson förstår att de blev "ledsna" när L bytte sida efter förra valet. Men han tycker sig ha hört en annan ton från M och KD på senare tid.
– De har låtit mer tveksamma förut, konstaterar han.