– Själva förändringen som vi kommer att föreslå kommer inte att göra det lika attraktivt för ett riskkapitalbolag att investera i skolverksamhet, säger Pehrson.
Han beskriver skolan som en speciell verksamhet som skiljer sig från andra saker en kommun köper in.
Pehrson pekar på en tänkbar modell, där skolföretag beläggs med krav på en viss nivå av eget kapital som ska kvarstå i bolaget.
– Minskad möjlighet att snabbt dela ut ett årligt överskott, det ska följas av kvalitet och se till att företagen är kapitaliserade, säger han.
Blir inte nöjda
Partiledaren har undersökt stödet för en vinstbegränsning inom Liberalerna, både bland kommunpolitiker och i partistyrelsen.
– Jag har inte mött någon i mitt parti som blev förtvivlad över att man vill omreglera villkoren för friskolorna.
Han framhåller att Liberalerna är för valfrihet och mångfald inom skolans område men att det är orimligt att till exempel ett Kinaanknutet bolag kan köpa skolor och ta ut stora vinster på elevernas bekostnad. Lycksökare, om det finns några sådana, ska vända om.
Johan Pehrson har inget färdigt förslag att presentera utan hänvisar till att det kommer att redovisas senare.
– Ett och annat skolföretag kommer inte att bli nöjda, men medborgarna kommer att bli nöjda.
"Det är ett löfte"
Moderaterna och Kristdemokraterna är två partier som lär motsätta sig en sådan modell som Liberalerna är inne på. L-ledaren inser också att man inte alltid får som man vill.
Han lovar dock att Liberalerna kommer att driva frågan i valrörelsen och i en eventuell regeringsförhandling efter valet.
– Det är ett löfte. Vi ska driva den här frågan, jag ska driva den här frågan.