– Det är nu bara 2 procentenheters skillnad mellan andelen sysselsatta kvinnor och män i Sverige. Men i utsatta områden är skillnaden fem gånger större. Det förhållandet accepterar vi inte, säger Sabuni.
I dag är föräldraförsäkringen öronmärkt med 90 dagar åt vardera föräldern - för dem som arbetar. För dem som bara får grundnivå sker ingen öronmärkning av dagarna.
– Det är en lucka i dagens system, att den som arbetar styrs mot jämställda val med hjälp öronmärkta månader, men att den som inte arbetar och bara har rätt till grundersättningen hålls kvar i ojämställda strukturer, säger Sabuni.
Kvinnofälla
Liberalerna vill också reformera konstruktionen av flerbarnstillägget.
– Dagens flerbarnstillägg med dess olika nivåskillnader har kommit att bli en kvinnofälla. Jag möter exempel på kvinnor i utsatta områden som känner en förväntan att skaffa fler barn än dom önskar – just som ett svar på den konstruktion som flerbarnstillägget har, säger Sabuni.
Flerbarnstillägget är ett tillägg till barnbidraget för de som har fler än ett barn. Bidraget ökar med antal barn.
– Barnfamiljer ska ha rimliga, drägliga levnadsvillkor, men bidragen får aldrig pressa människor att göra saker de inte vill, och framför allt ska inte bidragen hålla människor borta från arbetsmarknaden, säger Sabuni.
Vill se över
Exakt hur flerbarnstillägget bör förändras vet inte Sabuni. Det vill L kartlägga och se över.
TT: Men du vill inte ha den här konstruktionen, att fler barn ger mer pengar?
– Exakt. För det gör att kvinnor känner denna förväntan att skaffa fler barn – och det ska inte vara skälet att skaffa fler barn, säger Sabuni.