L vill se hårdare tag mot kriminella klaner

Liberalerna efterlyser åtgärder för att stoppa "klanvåldet". Partiet vill ha fler övervakningskameror och möjlighet att förbjuda klanmedlemmar att vistas i ett viss område

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-09-10 12:07

Fyra dagar efter de våldsamma sammandrabbningarna mellan två familjer i Lund besökte L-ledaren Nyamko Sabuni staden och lyfte förslag som hon menar hade gjort skillnad vid händelser som denna.

Enligt polisen handlade det om en konflikt mellan två familjer eller släktbaserade nätverk, klaner.

– Den typen av klanstrukturer och klanmentalitet hör inte hemma i en demokrati, säger Sabuni.

– Vi har 34 klaner runt om i landet. De sprider ut sig och ta över samhällen.

"Kommunpolitiker bäst lämpade"

Liberalerna vill att kommunerna själva ska få sätta upp övervakningskameror, utan att begära tillstånd. I själva verket är kommunpolitikerna de som är bäst lämpade att göra de avvägningar som behövs inför installation av nya övervakningskameror, anser hon.

– Problemet är när medborgarna känner sig otrygga och kommunerna inte har handlingsmöjligheter.

Efter sammandrabbningarna i Lund hade detta kunnat göra skillnad, anser Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L).

Polisen hade då inte varit lika beroende av allmänhetens mobilinspelningar eller av att vittnen vågar träda fram.

I Lund har kommunen nekats att sätta upp egna kameror på vissa platser i centrum och polisen har inte heller kunnat göra det eftersom den saknar utrustning, enligt Sandberg.

Vid en pressträff lyfte Sabuni och Sandberg fler förslag mot "klanvåldet", som sedan tidigare finns med i partiets stora integrationsprogram - Förortslyftet.

Vistelseförbud

L föreslår en ny påföljd, vistelseförbud. Det förslaget har sedan länge drivits av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vistelseförbud innebär att till exempel en gängmedlem eller klanmedlem ska kunna förbjudas att vistas i ett visst område efter avtjänat straff.

Ett tredje L-förslag är att ge polisen större möjlighet att beslagta meddelanden. Enligt partiet är meddelanden mellan släktingar inte sällan avgörande för att komma åt släktbaserad kriminalitet.

När mellan 50 och 60 familjemedlemmar samlades på samma plats vid bråken i Lund i måndags hade de med säkerhet kommunicerat med varandra i förväg, konstaterar Sabuni.

– Polisen skulle behöva komma åt den kommunikationen.

Utökat vittnesskydd

L vill också att vittnen och målsägande i rättsprocesser ska skyddas bättre genom att fler personer än den misstänkte ska kunna beläggas med kontaktförbud. Även den misstänktes närstående eller gängmedlemmar ska kunna förbjudas att kontakta vittnen och målsägande.

L vill dessutom utöka möjligheterna att omhänderta barn som far illa i hemmiljö med klanproblematik.

Sabuni nämnde också att L i riksdagen driver ett förslag om att förbjuda kusinäktenskap.

– Men det är inget annat parti som håller med, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!