Låg vaccineringsgrad – lågt valdeltagande

Bostadsområden med låg vaccinationsgrad har oftast också lågt valdeltagande. Det framgår av ny statistik från SCB.

En vaccinatör ger en man en dos vaccin. Arkivbild.

En vaccinatör ger en man en dos vaccin. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Politik2021-12-09 10:30

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) finns en tydlig korrelation mellan låg vaccinationsgrad och lågt valdeltagande. Bland de 20 demografiska statistikområden där vaccinationsgraden är högst 43 procent är också valdeltagandet lågt.

"I de flesta av de här områdena varierar valdeltagandet mellan 50 och 60 procent" uppger statistikern Jonas Olofsson i ett pressmeddelande.

Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem, uppger i samma pressmeddelande att "det rör sig om områden som ligger i så kallade miljonprogramsområden i våra tre storstadskommuner."

Bland dem finns till exempel delar av Gårdsten i nordöstra Göteborg, som har den lägsta vaccinationsgraden i landet, 36 procent. Där var valdeltagandet 43 procent.

I botten av listan finns även flera delar av Rinkeby och Tensta i Stockholm, Fittja i Botkyrka, Norra Biskopsgården i Göteborg och flera delar av Herrgården i Malmö.

I de 20 områdena lägst på listan är valdeltagandet som högst 69 procent och vaccinationsgraden som högst 43 procent.

Samtidigt finns det finns 548 demografiska statistikområden med en vaccinationsgrad på minst 90 procent. I de områdena är också valdeltagandet minst 90 procent.

Vaccinationsgraden avser andelen 18 år och äldre som fått två doser. Valdeltagande avser kommunfullmäktigevalen 2018, i vilka vissa utländska medborgare får rösta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!