På spahotellet Stenungsbaden i Stenungsund samlades omkring 120 västsvenska centerpartister på lördagen. Där hölls den första av fyra utfrågningar av Centerpartiets nya partiledarkandidater.
Innan det drar i gång beskrivs trion som ganska olika personer. Men väl på scen håller Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström med varandra om mycket.
I riksdagsvalet backade Centerpartiet kraftigt, framför allt på landsbygden. På riksnivå tappade partiet nästan två procentenheter, och landade på 6,7 procent.
"Känsla av vanmakt"
Elisabeth Thand Ringqvist, född och uppvuxen i Jämtland men numera deltidsboende i Stockholm, beskriver sig som "både stad och land i ett" – vilket hon lyfter fram som något Centerpartiet behöver nu.
– På landsbygden försvinner det offentliga längre och längre bort. Man vet inte om det kommer en ambulans eller räddningstjänst och när det offentliga väl kommer ska det detaljstyras. Dessutom har de flesta av de kommunerna den högsta kommunalskatten i Sverige. Det är klart att man blir förbannad, säger hon.
– Vi behöver få ordning på den här känslan av vanmakt, både på landsbygden och i staden.
"Självbilden ruckades"
Även Säfflebon Daniel Bäckström – i dag landsbygdspolitisk talesperson för partiet – betonar att hela Sverige ska speglas, såväl i sakpolitiken som bland förtroendevalda.
– Jag tror att det är jätteviktigt vilken kultur som ska prägla vårt parti framåt, det är viktigt att ledarskapet är decentraliserat så att det inte är några få personer som tar de strategiska besluten, säger han.
Muharrem Demirok – född och uppvuxen i Vårby gård i Huddinge utanför Stockholm men i dag Linköpingsbo, är mera av stadsbon i sammanhanget. Men även han återkommer flera gånger till landsbygdens utmaningar. Han berättar att valresultatet är anledningen till att han bestämde sig för att ställa upp som partiledarkandidat.
– Hela vår självbild ruckades. Där någonstans kände jag att en sådan här valförlust ska vi aldrig mer uppleva som parti. Det kändes så otroligt orättvist för de som jobbat så hårt i över ett års tid, säger han.
"Väldigt stor skillnad"
Runt bordet på scenen, dukat med blommiga tekoppar och rödrutig duk, handlar mycket om att peka ut de stora problemen i samhället.
De tre partiledarkandidaterna lyfter fram ungefär samma frågor: klyftan mellan stad och land, det ekonomiska läget, skolan, trygghet i samhället och klimatet.
– Det är väldigt stor skillnad innan och efter valet. Nu ser vi vad Tidöavtalet för med sig, vi ser att Socialdemokraterna flyttar ännu längre vänsterut. Nu ser vi att potentialen finns i mitten på ett sätt som jag aldrig har sett den förut, säger Thand Ringqvist.
Vem av de tre kandidaterna som väljs till nuvarande partiledaren Annie Lööfs efterträdare bestäms på en extrastämma i Helsingborg i februari.