Långa önskelistor att vänta för Andersson

Ett stoppdatum för fossila bränslen, ber Naturskyddsföreningen. Ta tag i utanförskap och kriminalitet som drabbar utsatta områden, kräver grundaren av Järvaveckan. Fixa elförsörjningen för klimatomställningens skull, begär Svenskt Näringsliv.

Nya S-ledaren Magdalena Andersson har en lång lista med krav att studera, inte bara från partiet, om hon blir statsminister. Aktörer utanför partiet vet vad hon bör göra.

Nya S-ledaren Magdalena Andersson har en lång lista med krav att studera, inte bara från partiet, om hon blir statsminister. Aktörer utanför partiet vet vad hon bör göra.

Foto: Adam Ihse/TT

Politik2021-11-04 20:19

Beställningslistan till den som blir ny statsminister efter Stefan Löfven, troligen hans efterträdare som S-ledare Magdalena Andersson, är redan lång. TT har frågat runt bland samhällsaktörer från olika håll och med skiftande agendor.

Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman, vd för Global Village, säger att inget kan vara viktigare än att ta tag i utanförskap och kriminalitet.

– Det är något som drabbar oss som bor i utsatta områden. Fokusera på att skapa möjligheter till arbete, särskilt för dem med utomeuropeisk bakgrund, säger han och nämner att snart tio unga har dödats i skjutningar bara i år i den del av Storstockholm där han bor.

Polislön måste upp

Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill att mer görs för att poliserna ska bli fler. Statusen och lönerna måste höjas och för det behöver Polismyndigheten mer pengar. Men satsningar på skola, socialtjänst och hela rättsväsendet måste till.

– Satsningar och beslut måste vara långsiktiga. Den brottslighet vi har att bekämpa, det löses inte med en quick fix, säger Nitz.

Företagarnas vd Günther Mårder efterlyser en mer näringslivsvänlig politik, det skulle ge fler jobb, mer skattekronor och bättre välfärd. Men för det krävs att S och Magdalena Andersson tänker nytt om näringslivet, enligt Mårder.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, vill också se en ny inriktning på politiken likt den Mårder skissar fram.

Fixa elen

Jacke anser också att Miljöpartiet i den nuvarande regeringen har bidragit med en politik som motverkar en positiv miljöutveckling. Andersson måste styra om.

"Det gäller inte minst de hinder som tidskrävande tillståndsprocesser och en icke fungerande elförsörjning utgör för en snabbare klimatomställning. Magdalena Andersson har en stor uppgift att undanröja hinder för investeringar i ny teknologi, annars är vi inte klimatvänliga”, skriver han i en kommentar.

Med bättre förutsättningar kan också företagen ta en stor roll i att bryta utanförskap, enligt Jacke.

Naturskyddsföreningens klimatchef Kristina Östman vill se beslut om ett tydligt stoppdatum för fossila bränslen i industrin och transportsektorn. Samt ett slopande av subventioner på produkter som skadar klimatet, som fossila bränslen.

Greppa klimatet

Hon vill se Socialdemokraterna ta ett fastare grepp om politiken för en snabb och rättvis klimatomställning.

– De borde inte behöva bli ledda av de mindre partierna i den frågan, säger Kristina Östman och tillägger att det ibland verkar vara Miljöpartiet, Centerpartiet eller Vänsterpartiet som styr.

Hyresgästföreningen rasade i somras när Stefan Löfven och Centerledaren Annie Lööf vägrade vika sig om att ta ett steg mot mer av marknadshyror. Vänsterpartiet såg då till att Löfven röstades bort genom ett misstroende.

– Jag vill se mindre snack och mer verkstad och att hon håller fast vid nej till marknadshyror och rätten att förhandla kollektivt om hyrorna, säger Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

– Och vi måste få till en rättvisare skattepolitik så att de som hyr inte missgynnas.

Fler sköterskor!

Vårdförbundet är just nu starkt engagerat i läget i förlossningsvården, men problemen stannar inte där, enligt ordförande Sineva Ribeiro.

– Hon måste göra vården till en valfråga för att möta befolkningens kritik efter coronahanteringen och väljarnas förväntningar och se till att vårdköerna hanteras, säger Ribeiro.

– Dra lärdom av pandemin och ta fasta på coronakommissionens förslag, till exempel att det behövs fler sjuksköterskor i äldreomsorgen.

Tjänstemannafacket TCO:s ordförande Therese Svanström säger att det är viktigt att behålla den högre nivån i a-kassan som införts tillfälligt under pandemin och att stärka sjukförsäkringen. Och pensionerna får inte bli ett politiskt slagträ.

Magdalena Andersson ska inte lyssna till dem som vill sänka pensionsgruppen och pensionssystemet.

Skatten för hög

Hennes kollega i akademikernas samlande fack Saco, Göran Arrius, vill se beslut och ett skattesystem som gör det mer lönsamt att med akademisk utbildning.

– Vi tror att det går att utveckla ett skattesystem som är mer effektivt, som kan ge mer intäkter till staten, men samtidigt har lägre skatt på arbete, säger Arrius.

– Vi är ganska övertygade om att vi kan inte ha så hög skatt på arbete som vi har i dag.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!