Larmar efter kärnkraftsbesked: "Måste säga nej"

Regeringen måste säga nej till slutförvaret för kärnavfall. Det anser Naturskyddsföreningen och Greenpeace som anser att metoden för förvaringen innebär säkerhetsrisker.

Greenpeace demonstrerade i samband med att Svensk Kärnbränslehantering (SKB) lämnade in sin ansökan om slutförvaring 2011. Arkivbild.

Greenpeace demonstrerade i samband med att Svensk Kärnbränslehantering (SKB) lämnade in sin ansökan om slutförvaring 2011. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson/TT

Politik2021-12-08 17:46

Den 27 januari kommer beslut om SKB:s anläggning för slutförvaring av kärnavfall i Östhammar i Uppland, meddelade miljö- och klimatminister Annika Strandhäll vid en pressträff på onsdagen.

Naturskyddsföreningen menar att regeringen "måste säga nej" till anläggningen med hänvisning till de kopparkapslar som ska användas för avfallsförvaringen och som man hävdar inte är tillräckligt säkra.

"Om regeringen ändå slutligen säger ja till kärnbränsleförvaret förväntar föreningen sig villkor som garanterar den långsiktiga säkerheten innan de första kopparkapslarna deponeras i berget", skriver intresseorganisationen i ett pressmeddelande.

Även Greenpeace anser att slutförvaret bör få kalla handen med hänvisning till säkerhetsfrågan.

"Mot bakgrund av nuvarande forskning är det enda rimliga besked som kan ges, i Sveriges största miljöärende någonsin, ett avslag", säger Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace, i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!