Lättare stänga skolor med upprepade brister

Skolinspektionen ska få större möjligheter att stänga skolor som – trots tidigare varningar – inte håller måttet.
–Enbart seriösa aktörer ska ha möjlighet att driva skola i Sverige, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Skolinspektionen har dragit in tillståndet, det vill säga stängt, ett 30-tal friskolor. Myndigheten kan inte stänga en kommunal skola som fungerar dåligt. Arkivbild.

Skolinspektionen har dragit in tillståndet, det vill säga stängt, ett 30-tal friskolor. Myndigheten kan inte stänga en kommunal skola som fungerar dåligt. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Politik2020-09-11 12:15

Förslaget som nu skickas på remiss innebär, enkelt uttryckt, att staten sänker toleransnivån.

– Grunden till det här förslaget är att Skolinspektionen själv berättat för mig och andra att det är svårt när skolor har återkommande problem som de rättar till, men där det ständigt uppkommer nya problem, brister och missförhållanden. Då har Skolinspektionen inte fått ta hänsyn till gamla försyndelser, säger Anna Ekström.

Hon syftar på att skolor som kritiserats och därefter rättat till bristerna kan börja från noll igen. Med de skärpta bestämmelserna ska Skolinspektionen kunna stänga skolan om det ett nytt eller samma missförhållande upptäcks vid skolan inom två år efter den första kritiken.

Religiös påverkan

Missförhållandena kan vara av olika slag.

– Det kan till exempel handla om att barn och elever inte får den undervisning som de har rätt till. Det kan handla om att pojkar och flickor, mot lagen, undervisas separat. Det kan handla om kränkningar mot barn, säger Anna Ekström.

Bland de skolor som kritiserats har missförhållandena handlat om religiös påverkan och huvudmän med koppling till religiös extremism. Anna Ekström understryker att hon inte kan uttala sig om enskilda fall, men säger:

– Dagens lagstiftning har uppenbart inte varit tillräcklig för att stoppa fall som inte ska förekomma i svensk skola. Med de förslag vi lägger i dag ger vi Skolinspektionen större möjligheter att stänga skolor som inte ger barn och elever den undervisning de ska ha eller som till exempel utsätter barnen för felaktigheter.

Också kommunala skolor

Förslaget innebär vidare att både fristående och kommunala skolor ska kunna stängas. I dag kan endast fristående skolor stängas, vilket har skett i ett 30-tal fall sedan 2010.

När de gäller kommunala skolor kan Skolinspektionen i dag besluta om "statliga åtgärder för rättelse". Det innebär att Skolinspektionen tar över ansvaret för skolan tills den fungerar igen. Detta har hittills skett en gång, i Botkyrka söder om Stockholm. Åtgärden blir kvar och ska kunna användas i de fall det helt enkelt inte går att stänga den kommunala skolan. Detta kan till exempel bli aktuellt i en liten kommun med bara en skola.

Förslaget har sin bakgrund i en av punkterna i januariavtalet, alltså samarbetsöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Fakta: Sanktioner

Skolor som inte uppfyller kraven riskerar att få ett föreläggande att rätta till bristerna. Föreläggandet kan vara förenat med vite, det vill säga skolhuvudmannen får betala om den inte rättar till bristerna.

I allvarliga fall kan en fristående skola få sitt tillstånd indraget, vilket innebär att den måste stänga.

Nytt: En kommunal skola kan få ett verksamhetsförbud tills vidare, vilket innebär att den måste stänga.

Nytt: Indraget tillstånd/verksamhetsförbud kan bli aktuellt om en skola haft ett allvarligt problem, åtgärdat det men det uppdagas att skolan fått ett nytt eller ett annat allvarligt problem inom två år efter det första beslutet.

Statlig åtgärd för rättelse: Alternativ när en kommunal skola inte kan stängas, trots allvarliga problem. Innebär att staten "sköter" skolan tills den fungerar igen.

Källa: Utbildningsdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!