Liberalerna kvar under spärren

Liberalernas väljarstöd är fortsatt svagt.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni (L). Arkivbild.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni (L). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2020-11-24 22:20

Partiet hamnar en procentenhet under riksdagsspärren i den senaste mätningen från Dagens Nyheter/Ipsos. Det är den sjätte mätningen i rad partiet hamnar under fyraprocentsspärren.

Liberalerna har den senaste tiden präglats av viss inre splittring där en del av partiet vill att man bryter sig loss från januariavtalet och samarbetet med regeringen.

– Om den senaste tidens utspel om regeringsfrågan bottnar i oro så är den högst befogad, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

I övrigt är förändringarna i opinionen mycket små eller obefintliga. Socialdemokraterna har störst väljarstöd på 26 procent. Moderaterna och Sverigedemokraterna är nästan jämnstora på 21 respektive 20 procent, och Kristdemokraterna och Miljöpartiet hamnar på 5 respektive 4 procent.

Fakta: Ipsos undersökning

Ipsos har under perioden 10–22 november intervjuat 1 541 röstberättigade väljare. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 305 intervjuer via telefon och 385 via sms. 851 intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Andelen osäkra var 13 procent. Frågan som ställdes var: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”

Förra månadens mätning inom parentes.

S: 26 (25)

M: 21 (21)

SD: 20 (20)

V: 11 (11)

C: 9 (9)

KD: 5 (6)

MP: 4 (5)

L: 3 (3)

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!