Liberalerna stödjer Kristerssons utspel om Nato

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni stödjer Moderatledaren Ulf Kristerssons utspel om att lämna in en Natoansökan om han blir statsminister. Det gäller även om SD blir tungan på vågen och S inte är med på tåget.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar under partiets riksmöte.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar under partiets riksmöte.

Foto: Fredrik Persson/TT

Politik2022-03-19 12:55

Moderatledaren Ulf Kristersson har deklarerat att han tänker lämna in en ansökan om medlemskap i Nato, om han blir statsminister och om det finns en majoritet i riksdagen. Detta även om Socialdemokraterna inte är för.

– Socialdemokraterna kan inte ha vetorätt i den här frågan, sade partiledare Ulf Kristersson till TT i fredags.

Nyamko Sabuni håller med.

Använda mandaten

– Jag önskar självklart att Socialdemokraterna hänger på. Jag håller med Ulf om att det är dags att lämna in en ansökan, och kan han göra det som statsminister så kommer vi stödja det, säger hon i samband med ett tal på partiets riksmöte på lördagen.

Och det gäller även om det blir med Sverigedemokraterna som vågmästare och Socialdemokraterna inte är med.

– Ja, vi använder de mandat som finns i riksdagen. Det är riksdagen som äger frågan och röstar den för att Sverige ska lämna in en ansökan, då gör vi det.

– Både jag och mitt parti, och också Nato förmodligen, skulle tycka att det vore bättre om också Socialdemokraterna var med på tåget, men det är svårt att avgöra hur de skulle agera, för de har både en falang som vill in i Nato och en som inte vill det. Att hela Sveriges säkerhet ska hänga på deras interna osäkerhet, så kan det inte vara, säger Nyamko Sabuni.

Dömas av historien

I sitt tal på riksmötet inledde hon med situationen i Ukraina.

– Det som nu händer är förfärligt. Det är förkastligt. Det är fullständigt onödigt. Oprovocerat. Och orätt. Den ansvariges namn är Vladimir Putin. Han måste dömas av historien. Och han måste stoppas av samtiden, säger Sabuni.

Hon kritiserade både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna för att agera för långsamt i säkerhetspolitiken och ändra sig under galgen.

– Det krävdes ett krig i Europa för att partier som S och SD sakta skulle närma sig vad vi har sagt hela tiden. Som vanligt kommer våra politiska motståndares omprövningar sent, säger hon.

Dyrt vara antiliberal

– Plötsligt rör det sig i socialdemokratin och bland sverigedemokrater. De ger liberala åsikter läpparnas bekännelse därför att det politiska priset för motsatsen stiger. Priset stiger att hålla Sverige på läktaren, utanför Nato, utanför demokratiförsvaret.

Sabuni kritiserade i sitt tal även Vänsterpartiet som röstade emot vapenleveranser till Ukraina för att sen ändra sig dagen efter omröstningen i riksdagen.

– Vänner, väljarna ser igenom tomma ord i den här situationen, i den här valrörelsen. Nu kostar det att ställa sig på fel sida om historien. Det kommer att vara dyrt att vara antiliberal i valet 2022, säger Nyamko Sabuni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!