Linda Lindberg har hoppat in som ersättare under sommaren för partiledaren Jimmie Åkesson.
Hon har hållit tal under Järvaveckan och under lördagen även tagit plats på Almedalsscenen i hans ställe.
– Det känns såklart fint att man fått det förtroendet. Det är stora dojor att fylla, men jag ska göra mitt bästa, säger hon.
Lindberg klev in som gruppledare under våren och är även socialpolitisk talesperson och ordförande för förbundet SD-kvinnor. Men hon har inga planer på att kandidera till partiledarposten.
– Jag har inga visioner för det, just nu är jag väldigt tacksam i den rollen jag har som gruppledare, och jag är ganska ny i den rollen. Jag trivs med det.
Helt nytt läge
Nu sitter SD i ett helt nytt läge sedan valet förra året och är samarbetsparti till en regering som leds av statsminister Ulf Kristersson (M). I Kristerssons Almedalstal i onsdags så talade han mycket om sociala reformer för att förebygga ungdomskriminalitet och utanförskap.
”Vi bekämpade en gång Fattigsverige med en blandning av rationell syn på kunskap, närgångna sociala reformer, familjeplanering och skötsamhetsideal. Jag tror att Sverige behöver göra samma resa en gång till.”
– Tyvärr, säger Lindberg som en kommentar till uttalandet och fortsätter:
– Vi har en samhällsbild som har förändrats drastiskt de senaste åren på grund av att vi haft en dåligt förd politik som gjort att vi backat inom många områden. Här måste vi ta ett omtag såklart. Men i någon mening är elefanten vi pratar om den dåligt förda migrations- och integrationspolitiken.
"Står varje familj fritt"
Men att gå fram med ett förslag om familjeplanering – till exempel en kampanj för att informera om preventivmedel, sex och aborter – är något som Linda Lindberg är tveksam till.
– Du får ställa den frågan till Ulf vad han egentligen menar med det. Men det står varje familj fritt.
Hon hade gärna fått mer konkretion om hur ett sådant förslag skulle se ut, men säger samtidigt:
– Jag kan inte se varför vi skulle göra det.
I valrörelsen 2022 gav Socialdemokraterna flera myndigheter i uppdrag att informera utrikesfödda kvinnor om familjeplanering och karriärmöjligheter.
Till och med Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har i en DN-intervju sagt att hon tror att "ett samtal om familjeplanering på något sätt måste till”.
– Tveksamt. Jag har ingen jättestark synpunkt eller åsikt om det, säger Lindberg.
– Det är ingenting som vi driver skarpt från vår horisont.
Bidrag till barnfamiljer
En fråga som SD drivit länge är att se över flerbarnstillägget, det tillägg till barnbidraget som familjer får extra per skaffat barn. SD vill reformera flerbarnstillägget till ett skatteavdrag så att den som arbetar ska få göra avdrag i deklarationen i stället.
– För utan att ens be samhället om ekonomiskt stöd så trillar det in x antal tusenlappar varje månad och det här måste vi titta på. För det är inte bra för någon, det är inte bra för någon individ, säger Lindberg.
Förslaget finns inte med i Tidöavtalet som SD och regeringspartierna har kommit överens om.
– Det är nog ingenting som vi ens lyft upp, vi har haft mer angelägna frågor, som kriminalpolitiken och migrationspolitiken som har varit våra största delar att få in i Tidö, säger hon.