Linde har det senaste halvåret lagt ned mycket arbete på att Sverige ska kunna bli Natomedlem så fort som möjligt.
– Det här har gått väldigt fort. Mycket fortare än en normal process, säger Linde.
Enligt henne har den avgående s-regeringen arbetat mycket med att förmå Natoländer att skynda på sina byråkratiska parlamentariska processer.
Linde uppger att Spanien kortade ned sin process för att ratificera det svenska Natomedlemskapet med tre månader och att man i USA:s kongress ansträngde sig för att hinna med ratificeringen innan sommaruppehållet.
TT: Så du menar att svenska insatser har gjort skillnad där?
– Utan någon som helst tvekan.
Räknar med Ungern
Men ett svenskt Natomedlemskap kommer inte att vara klart innan hon avgår vid ett sannolikt regeringsskifte i nästa vecka.
I morgon kommer ytterligare ett Natoland att deponera sin ratificering av Sveriges Natomedlemskap i Washington.
– Då är det hundra procent klart med 28 Natoländer. Då återstår två, säger Linde.
Det är Turkiet och Ungern.
Linde räknar med att Ungerns parlament ratificerar Sverige Natomedlemskap under hösten. Att det inte skett ännu bedömer de avgående utrikesministern beror på att parlamentet har fullt upp med annat. Framförallt med att leva upp till EU.s krav på lagändringar för att inte gå miste om EU-bidrag.
– Vi uppfattar inte att det finns sakliga problem med Ungern. Både utrikesministern, justitieministern och inrikesministern har vid flera tillfällen officiellt sagt att man välkomnar Sverige och Finland, säger Linde.
Avgående statsministern Magdalena Andersson hade också ett kort möte med premiärminister Viktor Orban i Prag förra veckan.
– Det var ett möte helt utan dramatik.
Väntar på resultat
Linde tror inte på spekulationer om att Ungern vill ha det svenska Natomedlemskapet som gisslan för att EU ska behandla Ungern mer välvilligt under det svenska EU-ordförandeskapet i vår.
När det gäller Turkiets ratificering, så måste först den turkiska regering lägga fram ett sådant förslag till parlamentet.
– Där fortsätter man att säga att man först vill se konkreta resultat av den trilaterala överenskommelse. Och det är det vi arbetar med.
Den trilaterala överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet slöts i juni. Där utlovas bland annat utökat samarbete mot terrorism.
TT: Vad är det för konkreta resultat Turkiet väntar på?
– Det handlar ju väldigt mycket om hur man bekämpar terrorism. Det är mycket det som här huvudfrågan, säger Linde.
Dels handlar det om att Sverige ska stärka sin lagstiftning mot terrorism, vilket var på gång redan innan avtalet med Turkiet slöts. Dels handlar det om att intensifiera samarbetet kring terroristbekämpning.
Håller ihop?
Från turkiskt håll har det talats om en lång lista på kurder i Sverige som Turkiet anser är terrorister och som man vill ha utlämnade. Något löfte om utlämningar finns dock inte med i avtalet.
– Turkiet inkommer med begäran med utlämning, och så hanteras det i enlighet med vår lagstiftning och europakonventionen för utlämning och det står också i avtalet, säger Linde.
Att vänsterpartistiska riksdagsledamöter i somras viftade med terroriststämplade PKK:s flaggor i Almedalen, har enligt Linde, helt klart varit ett störningsmoment.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har öppnat för att bara godkänna Finlands Natomedlemskap.
TT: Är du oroad för att Finland går in i Nato utan Sverige?
– Vi gör ju detta tillsammans. Den finländska regeringen och presidenten har varit väldigt, väldigt tydliga med att man ser att Sverige och Finland ska gå hand i hand och det har man upprepat de senaste dagarna, säger Linde.
– Även Natos generalsekreterare upprepade igår att man ser Sverige och Finland som ett gemensamt ingående i Nato.
TT: Så ni håller ihop?
– Det räknar jag med.
Hoppas fortfarande
TT: Tror du att Sverige är Natomedlem till nyår?
– Jag hoppas det, säger Linde.
Regeringen skickade nyligen ut ett lagförslag om svenskt Natomedlemskap på remiss till den 16 november. Om Turkiet och Ungern snart ratificerar det svenska Natomedlemskapet, så är det, enligt Linde, helt möjligt att även riksdagen hinner klubba det innan nyår.
TT: Och du har hopp om att de två sista ratificeringarna kan ske i höst?
– Det finns en möjlighet.
TT: Är du rädd för att Turkiets ratificering drar ut på tiden, kanske ända fram till nästa sommar?
– Det är en möjlighet som vi måste ha med (i beräkningen). Därför är de säkerhetsgarantier som vi fått från USA, från Storbritannien, nordiska länder och några länder till väldigt, väldigt viktiga, säger Linde.