Linde i Israel – tog upp tvåstatslösning

Utrikesminister Ann Linde (S) tog upp behovet av en tvåstatslösning när hon på måndagen träffade sin israeliske motsvarighet Yair Lapid i Jerusalem. President Isaac Herzog beskriver besöket som en nystart efter åratal av diplomatisk iskyla.
–Det är ett stort utrikespolitiskt genombrott, säger Linde till TT.

Ann Linde (S) lämnade en krans till minne av Förintelsens offer under besöket i Yad Vashem.

Ann Linde (S) lämnade en krans till minne av Förintelsens offer under besöket i Yad Vashem.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Politik2021-10-18 15:50

Besöket började vid forskningscentret för Förintelsens offer, Yad Vashem. Ann Linde fortsatte sedan med att träffa Israels utrikesminister och president.

Linde diskuterade bland annat vikten av en tvåstatslösning med Yair Lapid.

– Vi står fast vid att vi fortfarande tror på en folkrättsbaserad tvåstatslösning och vi står fast vid erkännandet av Palestina. Men vi är oerhört angelägna om att ha goda, normala förbindelser med Israel, säger Linde.

– Han (Lapid) har ju visat att den nya regeringen i Israel är intresserad av att skapa en ekonomiskt förbättrad situation för palestinierna på Gaza genom att man har gått in med ett hjälppaket. Han har också fördömt bosättarvåld i Hebron. Samtidigt som jag påpekade att vi är väldigt oroliga för den bosättarverksamhet som pågår och att vi inte tror att det är något som för frågan om en tvåstatslösning framåt.

"Situationen inte enkel"

TT: Hur bedömer du möjligheterna för nya fredssamtal i framtiden?

– Utrikesministern har sagt att han vill se en tvåstatslösning så småningom. Men situationen är inte enkel och det förs inga förhandlingar nu. Vi hade hoppats på att man hade kunnat sätta i gång arbetet med den så kallade kvartetten (USA, EU, FN och Ryssland). Men där ser man att USA:s prioriteringar nu är mer riktade mot Kina och Asien, man är inte lika aktiv som man var under Obama. Så förutsättningarna är ganska svåra.

TT: Vilken roll ser du för Sverige?

– Vi har sedan länge väldigt goda relationer med palestinierna. Men eftersom vi haft frysta relationer med Israel har vi inte kunnat spela en roll just när det gäller förhandlingar. Men jag hoppas att vi nu kommer kunna bidra på ett konstruktivt sätt, säger Ann Linde.

Besöket är det första för en svensk utrikesminister på tio år. När Ann Linde talade med Yair Lapid i telefon för ett par veckor sedan var det den första kontakten på den nivån på sju år.

Förhållandet mellan Sverige och Israel kantrade rejält när regeringen hösten 2014 erkände Palestina som en självständig stat. Ett drygt år senare förklarade Israel att den dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S) inte var välkommen, med hänvisning till flera uttalanden som hon gjort.

Träffar Abbas på tisdag

Enligt Ann Linde har den svenska regeringen jobbat målmedvetet för att tina upp den frostiga relationen. Den nya israeliska regeringen och personbyten i båda länderna har underlättat, enligt utrikesministern.

President Isaac Herzog, som likt Linde är socialdemokrat, förklarade efter måndagens möte att Israel och Sverige nu "vänder blad" och det innebär en nystart för "kontakter på hög nivå mellan Israel och Sverige".

"För att stärka vår dialog och att alltid vara raka med varandra", skriver han.

Ann Linde besöker under tisdagen Västbanken där hon träffar den palestinske presidenten Mahmud Abbas samt utrikesminister Riyad al-Maliki och premiärminister Mohammad Shtayyeh.

Linde förklarar att Herzog varit hjälpsam i att normalisera relationen mellan Sverige och Israel.

– Han var angelägen om att jag ska föra fram det budskapet till palestinierna när vi träffas, säger hon.

Fakta: Erkännande av Palestina

Totalt har drygt 130 stater runt om i världen – mestadels i Afrika, Asien och Latinamerika – hittills erkänt Palestina som en självständig stat.

Inom EU har endast Sverige och Cypern under sin tid som EU-medlemmar erkänt Palestina. Sverige gjorde det den 30 oktober 2014, medan Cypern 2011 bekräftade sitt tidigare erkännande från 1988.

Även Malta, Ungern, Bulgarien, Polen, Rumänien och det dåvarande Tjeckoslovakien erkände Palestina 1988 – liksom bland andra Albanien och dåvarande Sovjetunionen och Jugoslavien.

Av övriga europeiska länder har endast Georgien (1992), Bosnien-Hercegovina (1992), Montenegro (2006), Island (2011) och Vatikanstaten (2013) erkänt Palestina.


Fakta: Regeringen i Israel

I juni i år blev en ny israelisk regering klar. Med bara en rösts marginal fick en mycket brokig regeringskoalition som består av åtta partier grönt ljus i parlamentet knesset. Följande partier ingår i koalitionen:

Ultranationalistiska Yamina. Representeras av Naftali Bennett, som är premiärminister de två första åren.

Det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid). Regeringens största parti. Representeras av Yair Lapid, inledningsvis utrikesminister, men ska ta över premiärministerposten efter två år.

Högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp).

Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel).

Mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen).

Det gröna/vänsterorienterade partiet Meretz.

Arbetarpartiet.

Islamistiska Raam.

Källor: Reuters, AFP och Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!