Den intensiva diplomatin kring det säkerhetspolitiska läget fortsätter. Ann Linde skulle egentligen träffat kollegan Liz Truss i London, men då Truss nyligen haft covid-19 fick det mötet ställas in.
Nu hölls samtal, med fokus på säkerhetsläget kring Ukraina samt de krav som Ryssland framfört på en ändrad europeisk säkerhetsordning, i stället med försvarsminister Ben Wallace och Europaministern Chris Heaton-Harris. Heaton-Harris fick senare under dagen en ny post som inpiskare till parlamentets underhus.
Linde fick även träffa ordföranden i brittiska parlamentets utrikesutskott och skuggministrar från Labourpartiet.
Respekt för Sverige
– Det har varit väldigt djupa och öppna samtal. I stora delar ser vi ganska lika på vad som hänt, vad som är de stora riskerna och framför allt på den otroligt viktiga delen att vi uppträder enat från USA, Storbritannien, EU och Kanada. Inte minst om något händer: att vi då har en massiv respons.
Ann Linde har tidigare klargjort att Sverige själv bestämmer sin säkerhetspolitiska linje och sina allianser. Detta sedan Ryssland krävt att inga fler länder ansluter sig till Nato. Sverige har också anpassat beredskapen på Gotland, vilket britterna noterat.
– Man uttryckte mycket stor respekt för att Sverige verkligen tagit detta på allvar. Särskilt de beredskapsanpassningar vi gjort på Gotland noterades som en viktig sak, och att vi satsar både på samarbete och att öka försvaret, säger Linde.
"Diplomatin positiv"
Enligt utrikesministern är det ännu för tidigt att vara optimistisk om att Ryssland inte går till militärt angrepp mot Ukraina. Hon ser ändå att den massiva diplomatiska aktiviteten leder till något positivt.
– Jag tror inte att man i Ryssland varit riktigt beredd på den enighet med vilken vi agerar, att det blir ett massivt ekonomiskt svar plus att det blivit ett väldigt stort stöd till Ukraina.
Ett exempel Linde nämner är den motståndskraftfond som lanserades av Sverige, Storbritannien, Kanada, Schweiz och USA förra veckan, och som Ryssland noterat.
– Jag fortsätter att säga att så länge vi kan upprätthålla enighet och intensiv diplomati är det positivt.
Filar på svar till Lavrov
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov krävde i ett brev nyligen Sverige, bland ett stort antal länder inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), på svar kring dess säkerhetspolitik. Sverige har ännu inte besvarat brevet.
– Vi arbetar inom EU med ett gemensamt svar. Jag har mycket goda förhoppningar att vi kommer att kunna ge ett tydligt svar och att det inte dröjer alltför lång tid.
– Sedan är det inte Lavrov som bestämmer när vi ska svara, det avgör vi själva, säger Ann Linde.