Senast den 1 juni meddelar den danska regeringen hur det blir med gränserna i sommar för utländska besökare. Linjen har hittills varit att gränserna till Sverige, Tyskland och Norge ska öppnas samtidigt.
Flera danska oppositionspartier hälsar norrmän och tyskar välkomna. Men inte svenskar – på grund av mer smittspridning här.
– Om det inte är hälsomässigt försvarligt att öppna gränsen till Sverige så kan svenskarna stanna där de är, och så kan tyskarna komma upp, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen till Danmarks Radio.
Ser inget skäl
Ann Linde deltog på fredagen i EU:s utrikesministermöte, där bland annat reserestriktioner inom EU kom upp.
– Från svensk sida understryker vi det som också EU-kommissionen har sagt, att det inte ska vara en diskriminering av olika länder, utan att det finns en gemensam syn när man öppnar upp det.
Så här kommenterar hon de danska partiernas utspel:
– Jag har haft kontakt med den danska utrikesministern i dag. Vi förutsätter att man får en bra lösning på det här och att svenskar inte kommer att diskrimineras. Men de har inget förslag ännu från den danska sidan.
TT: Tycker du att danskarna har en poäng i att det är så mycket mer smittspridning i Sverige och högre relativa dödstal?
– Det är ju så att vi är i olika faser, och sedan är det väldigt olika regionalt också. Jag tycker inte att det finns någon anledning att diskriminera svenskar.
Värre i Köpenhamn
Samtidigt som svenskar inte får åka till Danmark, går det bra för danskar att resa till Sverige och utnyttja att samhället här inte alls är lika nedstängt som där.
– Jag konstaterar ju bara att det är många danskar som drar nytta av att vi har öppna regler och jag förutsätter att alla de danskar som kommer till Sverige följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när de är på svenska sidan.
Inför den danska regeringens beslut har den svenska regeringen tryckt på för att svenskar inte ska särbehandlas.
– Vi noterar en sådan sak som att man har betydligt, betydligt mindre smittspridning i Skåne jämfört med den så kallade huvudstadsregionen med Köpenhamn, vilket ju många också har noterat i Danmark.
– Vi har en väldigt intensiv dialog med danskarna om detta, säger Ann Linde.
Även inrikesminister Mikael Damberg (S), Nordenminister Anna Hallberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) har täta kontakter i frågan med den danska sidan, enligt utrikesministern.