Linde: Ryssland utmanar svenska intressen

Utvecklingen i Ryssland de senaste åren har varit negativ och utmanar Sveriges intressen och värderingar. Det sade utrikesminister Ann Linde när riksdagen diskuterade Ryssland i en särskild debatt.

Utrikesminiser Ann Linde (S)

Utrikesminiser Ann Linde (S)

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2021-05-28 11:00

Debatten var begärd av Moderaterna och partiets utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark som beskrev Ryssland som giftmördare och bombmarodörer.

– Var är EU-solidariteten gentemot Tjeckien, var är de kännbara sanktionerna mot Ryssland? frågade han och efterlyste ett svensk Natomedlemskap som det bästa medlet att stå emot hoten från Ryssland.

Ann Linde framhöll ett mönster av negativt agerande från Ryssland och beskrev annekteringen av Krim som det främsta hotet mot den europeiska säkerhetsordningen. En stärkt svensk försvarsförmåga är en viktig del för att upprätthålla ett internationellt tryck på Ryssland, framhöll hon.

Även KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson framhöll behovet av ett svenskt Natomedlemskap och påpekade att det ligger i Putins intresse att Sverige är alliansfritt.

– Det är hög tid att agera utifrån detta och sätta Sveriges säkerhet framför Putins intresse, sade han.

Ann Linde försvarade däremot regeringens hållning.

– Alliansfriheten bidrar till stabiliteten i norra Europa och den svenska linjen ligger fast och bidrar till säkerheten för Sverige, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!