Moderaternas partistämma i Helsingborg beslutade att skärpa kraven på utomeuropeisk arbetskraftsinvandring, så att det främst blir högkvalificerad arbetskraft som kommer hit. I dag räcker det att ha ett jobb med en månadslön på 13 000 kronor.
– Det är definitivt ett steg i rätt riktning. Jag tycker att det är ett jättebra förslag, säger fackliga centralorganisationen LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.
– 13 000 finns det ingen som kan försörja vare sig själv eller anhöriga på.
Jobb till arbetslösa
Moderaternas stämma landade i att det ska krävas ett jobb med cirka 27 500 kronor i lön, 85 procent av den svenska medianlönen. Säsongsarbetare som bärplockare, ska dock undantas.
Både M och LO tycker att lågavlönade jobb inom till exempel restaurang- och städbranschen borde kunna tas av arbetslösa här i Sverige.
– Jag vill uppmana arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att ta tag i den här frågan nu, för det finns uppenbarligen en riksdagsmajoritet för att kunna reformera systemet, säger Guovelin.
LO vill visserligen ha krav på kollektivavtal och arbetsmarknadsprövning, så att det handlar om bristyrken, men anser att Moderaternas förflyttning är bra nog – så länge.
– Vi vill ännu mer, men ta de här kliven nu som det finns majoritet för i riksdagen. Nu tycker jag att man ska köra, säger Guovelin.
Även Socialdemokraterna vill ändra reglerna för arbetskraftsinvandring och har förslag om detta till sin kongress i början av november. Där finns krav på heltid, kollektivavtal och arbetsmarknadsprövning.
"Förkrossande majoritet"
– Jag är beredd att vilken dag som helst driva igenom de här förslagen i riksdagen, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson i M.
– Det borde finnas en förkrossande majoritet att strama åt regelverket.
Moderaternas ställningstagande växte inte fram smärtfritt på partistämman. Beslutet om ett lönekrav kom efter en infekterad strid.
Partistyrelsen ville från början att lönekravet skulle ligga på cirka 31 700 kronor. Det tyckte ungdomsförbundet Muf var alldeles för högt. Inför debatten kom man dock överens om en kompromiss på drygt 27 000.
Men när det var dags för debatt drev flera ombud från Muf, men även andra, att lönekravet skulle sänkas med ytterligare ett par tusen kronor. Ombudet Daniel Wedin som representerar Stockholms stad upprördes över att Muf frångick kompromissen.
– Det här är oacceptabelt. Det är en fråga om heder, så här beter man sig inte, sade han.
Muf-ordförande Matilda Ekeblad var lika upprörd.
– Jag har kallats för ohederlig, men jag står upp för mina medlemmar.
Partistyrelsens argument för ett högre lönekrav är att det kan minska missbruket av och fusket med arbetskraftsinvandring.
Orimligt
Maria Malmer Stenergard tycker att det är orimligt att ta hit människor från andra sida jorden för att städa, leverera mat och dela ut tidningar när många utrikesfödda är arbetslösa i Sverige.
Flera ombud pekade på att lönekravet skulle göra det svårt för företag, framför allt utanför Stockholm, att hitta arbetskraft.
– Stoppa fusket, inte arbetskraftsinvandringen, sade ombudet Jonathan Kars.