Löfven dröjer med besked om extraval

Statsminister Stefan Löfven (S) ger inget besked om han tänker utlysa extraval eller avgå, om han röstas bort på måndag.
–Det här måste man fundera igenom noga, säger han.

Statsminister Stefan Löven (S) vill inte ge besked i dag om det blir extraval om hans regering fälls på måndag.

Statsminister Stefan Löven (S) vill inte ge besked i dag om det blir extraval om hans regering fälls på måndag.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2021-06-17 16:09

– Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Vi är fortfarande inne i en pandemi, säger Löfven på en presskonferens på torsdagen.

– Att kasta in Sverige i en politisk kris i detta svåra läge för landet, det är inte ansvarsfullt.

Några timmar tidigare lämnade Sverigedemokraterna in en begäran om en misstroendeomröstning mot Löfven och hans regering. Den kommer att ske på måndag klockan 10.

SD-initiativet kom sedan Vänsterpartiet förklarat att partiet inte längre har förtroende för regeringen. Därefter har även Moderaterna och Kristdemokraterna ställt sig bakom ett misstroende. De fyra partierna har tillsammans möjlighet att fälla regeringen.

Stefan Löfven kallar Vänsterpartiets agerande en farlig väg, där man gör gemensam sak med högerfalangen i riksdagen.

– De här fyra partierna är skyldiga svenska folket ett besked om vad deras regeringsalternativ är, säger han.

Måste fundera

Om regeringen fälls i förtroendeomröstningen på måndag har Löfven två alternativ. Antingen begär han att få entledigas som statsminister eller så utlyser han extraval.

– Det här måste man fundera igenom noga. Det gäller att göra det bästa för Sverige. Det tänker jag ta mig tid att fundera igenom, säger Löfven.

Formellt har Stefan Löfven en vecka på sig att utlysa extraval om en majoritet i riksdagen röstar bort honom.

Enligt vad TT erfar är Löfvens plan att ta god tid på sig att fundera igenom alternativen, kanske hela den vecka han har till sitt förfogande.

Miljöpartiets språkrör, bostadsminister Märta Stenevi, vill avvakta omröstningen innan det är tid att bestämma sig för extraval eller försöka få till nya talmansrundor. Men hon upprörs över att Sverigedemokraterna sagt sig hoppas på extraval.

– Det gör mig skitförbannad att man säger så mitt i en brinnande pandemi. Det finns inget som tyder på att vi kommer att ha ett tydligt parlamentariskt läge efter ett extraval, säger Stenevi.

Hon undrar vad följderna blir av ett instabilt läge om en fjärde våg skulle vara på ingång till hösten. Men hon hävdar att MP, som är nära riksdagsspärren, inte räds ett extraval.

Kontroversiellt hyresförslag

Sakfrågan som fått Vänsterpartiet att dra tillbaka sitt stöd för Löfven handlar om ett omdebatterat utredningsförslag om fri hyressättning i nyproducerade bostäder.

Stefan Löfven betonar att regeringen ännu inte är i närheten av ett färdigt lagförslag i frågan och kallar Vänsterpartiets agerande för överilat. Än så länge finns endast ett utredningsbetänkande som har skickats på remiss, betonar statsministern.

Löfven tillägger att det inte är aktuellt att avbryta den remissrunda som har inletts med utredningsförslaget.

– Det är inte tal om att vi nu ska förhandla på något sidospår med Vänsterpartiet. Vi har en överenskommelse med januariavtalet, den ska hedras, säger han om möjligheten att förhandla med Vänsterpartiet om förslaget.

Tidigare under dagen bjöd regeringen in parterna på bostadsmarknaden till samtal om utredningens förslag.

Fakta: Misstroendeförklaring

Omröstningen om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) kommer att hållas måndagen den 21 juni klockan 10.

För att en misstroendeförklaring ska riktas mot ett statsråd måste minst hälften av riksdagens ledamöter rösta ja, det vill säga minst 175 ledamöter.

Om tillräckligt många röstar för misstroendeförklaringen ska talmannen entlediga statsrådet. Gäller misstroendet statsministern måste hela regeringen avgå.

Regeringen kan förhindra detta genom att inom en vecka från misstroendeförklaringen besluta om extraval till riksdagen.

På grund av coronapandemin har riksdagspartiernas gruppledare kommit överens om att bara 55 ledamöter ska vara på plats vid omröstning i kammaren. Men eftersom minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara misstroende kommer alla 349 ledamöterna att vara på plats för omröstningen på måndag.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!