Stefan Löfven är entledigad som statsminister och leder nu en övergångsregering. Talmannen ska nu enligt regeringsformen överlägga med företrädare för varje parti i riksdagen.
Han kommer sen med största sannolikhet ge Magdalena Andersson i uppdrag att sondera möjligheten att bilda en regering. Hon har sagt att hon då kommer att ta kontakt med C och V.
Frågan är då hur lång tid hon får på sig. Efter den långa regeringsbildningen efter valet 2018 fick talmannen kritik för att han tillät två veckors sondering.
Kräver en uppgörelse
I somras när Löfven avsattes begränsade han det därför till tre dagar. Men frågan är om Magdalena Andersson klarar av att komma överens med Vänsterpartiet, som krävt en uppgörelse för att stödja henne, på bara tre dagar.
Om och när hon är klar, kommer talmannen efter att ha övervägt med de vice talmännen, och eventuellt en snabb runda med partiledarna igen, att föreslå henne som statsminister.
Förslaget ska sen bordläggas två gånger innan riksdagen tar ställning till förslaget. Det får inte gå mer än fyra dagar efter förslaget förrän riksdagen ska ta ställning.
Två jokrar
Vid omröstningen blir Magdalena Andersson godkänd av riksdagen, om inte 175 ledamöter eller flera röstat emot förslaget.
Om alla ledamöter från M, KD, SD och L röstar emot, så samlar de bara 174 röster. I somras valde dock en av L-ledamöterna, Nina Lundström, att gå emot partilinjen att rösta rött och valde istället att lägga ned sin röst vid omröstningen om Löfven.
För att Andersson ska bli godkänd krävs att alla övriga röstar för henne eller lägger ned sina röster.
Två jokrar finns i den ekvationen. Vilden Amineh Kakabaveh får inte rösta emot. Hon har dock sagt att hon tänker släppa fram Andersson. Centerns Helena Lindblad, som röstade emot Löfven 2019 valde efter viss vånda att rösta med partiet i somras.
Fyra försök
Skulle hon ha ångrat sig och väljer att rösta rött, så blir Magdalena Andersson inte vald.
Talmannen får då ge uppdraget till någon annan, företrädesvis Moderatledaren Ulf Kristersson. Han misslyckades dock i sina försök i somras.
Talmannen har fyra försök på sig. Misslyckas samtliga försök, det vill säga att det blir voteringar som går emot förslaget, utlyses automatiskt ett extraval.
När riksdagen har godkänt en ny statsminister, ska han eller hon så snart det kan ske anmäla de övriga statsråden för riksdagen. Därefter äger regeringsskifte rum vid en särskild konselj inför kungen eller, om han har förhinder, inför talmannen.
Ett frågetecken i den här processen är om talmannen kommer att ställa som krav att Magdalena Andersson också kan ge besked om huruvida hon har stöd i riksdagen för sin budget, som för närvarande behandlas i finansutskottet.
Den 18 november ska det första beslutet om ramarna för budgeten justeras i finansutskottet. Då kommer det framgå om oppositionen samlat sig kring en reservation mot regeringens budget och hur många partier som står bakom den.
Om M, KD, SD och L avser att rösta på den, måste Magdalena Andersson ha aktivt stöd från både C och V för att få igenom sin budget.